Vegetariska världsdagen: Var kan man äta grön mat på Västra Sicklaön

1 oktober är vegetariska världsdagen – ett bra tillfälle att ge tips på var du kan äta vegetarisk mat i Henriksdalshamnen, Saltsjöqvarn, Finnboda, Henriksdalsberget och Svindersvik.

Henriksdalshamnen & Danviksklippan

Färska baljväxter, rostad tomat, pesto & potatispuré på Zee the restaurant i Henriksdalshamnen
Färska baljväxter, rostad tomat, pesto & potatispuré

Lyxiga Zee the Restaurant på Jan Inghes Torg har under hösten utökat menyn med vegetariska alternativ. Här serveras Kantarellsoppa som förrätt och Färska baljväxter, rostad tomat, pesto & potatispuré som huvudrätt. Maten var god, men för att försvara priset hade jag gärna sett något köttsubstitut i huvudrätten. ◊

Bee’s thairestaurang erbjuds alla rätter (wok-, curry, ris- och nudelrätter) också med sojaost / tofu. Som förrätt passar vegetariska vårrullar. Portionerna är vältilltagna och långa menyn gör att jag inte tröttnar på att äta här. 

Grillad vegetarisk macka från Bakarna kafé & konditori
Grillad vegetarisk macka från Bakarna kafé & konditori

Be Bakarna kafé & konditori att göra en vegetarisk version av sina grillade mackor  på kaféets eget bröd, mozzarella och pesto. På tallriken finns också sallad med ruccolla, paprika, oliver, gurka och någon fruktskiva, samt keso och en senapsdip. Mackan är jättegod men det hade varit spännande med en hummusversion. 

Nyöppnade OlioDeli har vegetariska pastarätter och grönsakspizzor. Här kan du också komponera din egen sallad med bland annat grönsaker, bönor, falafel och annat gott. Jag har ännu inte ätit här. Så jag kan inte säga något om kvalitén. 

Wokade nudlar med grönsaker, tofu och jordnötter på PONG Henriksdal
Wokade nudlar med grönsaker, tofu och jordnötter på PONG Henriksdal

PONG Henriksdal har tyvärr inget vegetariskt värt namnet i sin buffé än torra vårrullar, wokade grönsaker och wokade risnudlar med ägg. Men på kvällsmenyn blir det intressantare. Wok-, curry- och nudelrätterna kan göras vegetariskt. Men påpeka för säkerhets skull att du vill ha dessa rätter med tofu. Maten var helt ok men något gör att jag inte kommer hit så ofta. 

USA Pizza Express på Danviksklippan gör de sedvanliga vegetariska pizzorna Margherita (tomat & ost), Funghi (svamp) och Vegetale. Här kan du också köpa Fårostpizza och Vegetarisk Special med ost, champinjoner, färska tomater, kronärtskocka, sparris, färsk paprika, oliver och lök. Jag har testat fårostpizzan. Helt ok. 

Saltsjöqvarn, Danvikstrand & Henriksborg

Tzayspett med fetaost, oliver och sallad på Boule & Berså
Tzayspett med fetaost, oliver och sallad på Boule & Berså

Sommarkrogen Boule & Berså serverar en vegetarisk tallrik med Tzayspett, fetaost och sallad. Tyvärr var den rätt ofta slut denna sommar. Istället serverade man Gnocchi eller Börek (turkisk ostpaj). Tzayspettet är jättegod, men Börek-tallriken var verkligen inte värt 150 kronor. 

Elite Hotel Marina Towers kvällsmeny är största besvikelsen. Det finns nämligen ingen vegetarisk rätt. I tidningen Djurens Rätt skrev någon att kocken kan skapa ett jättebra vegoalternativ om man ringer innan. 

Frukostbuffén för 145 kronor innehåller många alternativ för vegetarianer: olika brödsorter, sylt, ost, grönsaker, frukter, müsli, yoghurt, filmjölk, våfflor, te, kaffe, färskpressad juice, ägg etc. Det är dock synd att det inte finns mjölk och yoghurt gjorda på soja eller vete. Mjölkfria margarinen är ofta slut. 

Lunchrestaurangen Active Catering i DanvikCenter har alltid ett vegetariskt alternativ, ofta med quorn. Salladsbuffén är också mycket bred med allt från grönsaker till bönor. Här blev jag sällan negativt överraskad. 

När det gäller catering, så har de tyvärr inga färdiga vegetariska koncept, men man kan läsa mellan raderna att de har ingredienserna för att skapa enklare vegetariska buféer och tallrikar.

Tofugryta på Grand Palace i Saltsjöqvarn
Tofugryta på Grand Palace i Saltsjöqvarn

Socker & Salt har oftast vegetarisk pasta och soppa. Även pannkakor finns på menyn. Hälsotallriken kan du komponera så att det passar en vegetarian med grillad halloumi, fetaost, rostade nötter, avocado, ägg, pasta, quinoa eller bulghur. Tyvärr tyckte jag inte maten smakade något senast jag var här. Deras hummus var helt smaklös. 

Kinakrogen Grand Palace har några få vegetariska alternativ på menyn, bland annat en grönsaks- och tofurätt. Portionen var stor men besvikelsen lika stor när vi märkte att det inte smakar så mycket. 

Henriksdalsberget

Tofurätter med ris på kinakrogen Lucky House på Henriksdalsberget
Tofurätter med ris på kinakrogen Saigon city på Henriksdalsberget

Asiatiska kvarterskrogen Saigon City serverar vegetariska minivårrullar samt två tofurätter – en med grönsaker och en med tomatsås och koriander. Maten är helt ok. Den ena rättern smakade rökigt av sesamoljan och den andra smakade så klart tomat. Portionerna var tillräckliga. Efterrätten bestod av två friterade bananhalvor med rätt tunn panering. 

Munters pizzeria har enkla och billiga pizzor. Margheritan och vegetariska pizzan kan fungera som baspizza att utöka hemma med något mer. 

Finnboda, Finnberget, Gäddviken & Svindersvik

Kantarellpaj med sallad på Little Fred i Finnboda
Kantarellpaj med sallad på Little Fred i Finnboda

Victoria och Anders Levéns nyöppnade Little Fred i anslutning till inredningsbutiken Fogia har en härlig kantarellpaj på menyn som serveras med caféets eget bröd och en god och varierad sallad. Min sambo hade gärna ätit en till bit av katarellpajen. Det här stället har efter ägarbytet verkligen satsat. 

F/B Sea på Finnboda kaj har tyvärr inget vegetariskt alternativ. Kom igen! Jag vet att ni kan!

Linssoppa med bröd på Svindersviks Brygghus
Linssoppa med bröd på Svindersviks Brygghus

Svindersviks Brygghus har alltid en god vegetarisk soppa (minestrone, linssoppa, tomatsoppa etc.) på menyn. Därtill kan du ta olika sorters bröd, ost och smör. Den är jättegod men jag hade gärna sett att jag kan utöka med bönor, linser eller hummus när det inte finns något protein i soppan. 

Falafel, kokt potatis, wokade nudlar, oliver och grönsaker på Milou Catering
Falafel, kokt potatis, wokade nudlar, oliver och grönsaker på Milou Catering

Milou Catering har rätt ofta något vegetariskt på lunchmenyn. Annars kan de fixa något snabbt på beställning. Jag har testat deras falafel med kokt potatis, wokade nudlar och salladsbuffén med bönor, oliver och grönsaker. Det hela kostade bara 70 kronor. 

Deras catering-avdelning har faktiskt också en vegetarisk buffé med quorn, vinbladsdolmar, pasta, marinerade och ungsbakade grönsaker, oliver, fårost och tsatziki.

Familjepizza med fetaost på Finnbergets pizzeria
Familjepizza med fetaost på Finnbergets pizzeria

Finnberget Pizzeria har sedvanliga Martherita och vegetarisk pizza på menyn. Det finns också en grekisk pizza med fårost, champinjoner, lök och paprika. Quattro formagio görs med fyra olika ostar. Helt ok pizza och ägaren körde mig hem till efter maten. 

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: