Recension: Stort utbud av godsaker och bröd på Santa Fé på Kvarnholmen

I söndags kom turen till nya caféet Santa Fé på Kvarnholmsvägen 87 på Kvarnholmen att få ett besök. Ett familjföretag med stort urval av dagsfärska efterrätter och bröd!
Caféet ligger i det nya tegelröda huset mittemot gamla bageriet. Utsikten är i dagsläget inte den bästa och består av nakna klippor där inte allt för länge sedan tv-studion höll hus. Men när Kvarnholmen är klar kommer Santa Fé befinna sig mitt i smeten på Kvarnholmens levande torg. En uteservering kan definitivt bli aktuell i framtiden.

Santa Fé har två filialer. Den ena ligger i Kärrtorp och har sina rötter på 50- eller 60-talet som skylter avslöjar. Där bakar ägarens far redan klockan 4 på morgonen dagens kakor och bröd som då säljs i både Kärrtorp och på Kvarnholmen. Ägarna har persiska rötter och är trevliga att prata med.

Husmanskost till lunchen
Lunch severas på vardagen mellan 10:30 och 14:00. Jag märker snabbt att man nu i början har inriktat sig på de många byggarbetarna med tung husmanskost som raggmunk, noisette, kotlettrad, stekt fläsk och biff à la Lindström. Menyn byts ut varje vecka och kommer säkert göras om när kundkretsen blir bredare.

På helgen erbjuder man än så länge bara lättare luncher som lasagne och mackor. Jag mumsade på en stor macka gjord på Santa Fés sirdegsciabatta, kokt ägg och grönsaker. Gott bröd!

Godsakerna
Bland godsakerna finns de klassiska kondisbitarna dammsugare, kokostoppar, biskvier och araxbollar. Därtill kommer vaniljhjärtan, kärleksmums, brownies, chokladbollar, äppelstrudel, rabarberstrudel, napoleon-, mocca- och prinsessbakelse.

Självklart finns det också wienerbröd och rejäla bullar.

Brödet
Jag såg faktiskt bara ciabatta och frallor på kaféet men i skyltfönstret fanns det korgar med olika slags bröd som antagligen representerar vad de kan baka. Grannar med både cykel och gångstöd kom förbi bara för frukostbrödets skull som lätt utkonkurerar bake off- och konserverade utbudet på ICA Henriksdal.

Miljön
Jag märker att hela inredningen är ny och återspeglar dagens standardinredning på innerstadscaféer med bruna bord och stolar, färgglada kuddar, stora lampor och intetsägande tavlor med amerikanska visdomsord.

Stället saknar alltså fortfarande särprägel och visar ingen anknytning till historiska platsen med det Kooperativa Förbundets bageri. Det kanske kommer med tiden.

Så Santa Fé är ett trevligt fik som mål för helgpromenaden men också för att köpa hem bröd till frukost och andra måltider.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Recension: Stort utbud av godsaker och bröd på Santa Fé på Kvarnholmen”

  1. Måste bara säga att Santa Fe ligger i Kärrtorp, inte i skärtorp och är / var många studenters räddning då cafét ligger bara någon minut från gymnasiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: