Vi minns: “Original” Lugnet Bar på Kanalvägen i Henriksdalshamnen serverade kåldolmar för 30 spänn

Skylt för Lugnet bar i Henriksdalshamnen i början av 2000-talet

Sverigedemokraterna firade sina framgångar på Lugnets Bar på Skeppsmäklargatan i Hammarby Sjöstaden men “originalet” var en lunchservering på Kanalvägen 28 som drevs av familjen Yildiz från Turkiet.

Sensoy och Mustafa “Turken” Yildiz kom med sina barn från en liten fiskeby vid Svarta Havet. I mitten av 1980-talet köpte de en korvkiosk vid Värmdövägen. Senare byggde de en servering med inneplatser i ett skjul på Kanalvägen. 1993 flyttade familjen sin verksamhet till en övergiven verkstad på Kanalvägen 28 alldeles intill Hammarby sjös strand, ungefär mellan Lugnets terrass och Henriksdalshamnen.

Lugnet Bar i slutet av 1990-talet på Kanalvägen 28 i Henriksdalshamnen
Lugnet Bar i slutet av 1990-talet på Kanalvägen 28 i Henriksdalshamnen (Källa: Lugnet – Här går plåtvågor)

I slutet av 1990-talet blev det färre och färre gäster eftersom området utrymdes inför bygget av Henriksdalshamnen. Här åt taxichaffisar, arbetarna på Södermalms Trä och folk från de olika små verksamheterna i Henriksdalshamnen och Lugnet.

Kåldolmar för 30 spänn

På menyn fanns husmanskost: allt från korv stroganoff med ris, stekt falukorv med ägg och grillbiff med aromsmör till entrecote med bearnaisesås, biffstek med lök och panerad schnitzel. “Det är en enda meny jag har sett där det serverades nyfångad gädda med pepparrotssås”, minns Tommy Gustafsson på Espings Smide.¹

Skylt för Lugnet Bar i slutet av 1990-talet
Skylt för Lugnet Bar i slutet av 1990-talet (Källa: Lugnet – Här går plåtvågor)

Rätterna kostade mellan 40 och 50 kronor. “Han hade en stadig rätt: riktiga kåldolmar för 30 spänn”, tillägger Tommy Gustafsson.¹ “Fettchock och ciggisar (…) Helly-Hansen-jackor blandas med HP-sås, saft och köttbullar med lingon”, skriver Per Skoglund och Petter Eklund.¹ “Maten som serverades hos ‘Turken’ på Lugnets Bar var riklig, välsmakande och billig”, skriver Jan Erik Räf.²

Skyltarna för Lugnets Bar fanns kvar länge på Kanalvägen, där Anders Franzéns parken iordningställs samt borta vid Lugnets rondell.

Skylt för Lugnet bar i Henriksdalshamnen i början av 2000-talet
Skylt för Lugnet bar i Henriksdalshamnen i början av 2000-talet

 

Skylt för Lugnet Bar vid Lugnets rondell
Skylt för Lugnet Bar vid Lugnets rondell

………………………………..
¹ Per Skoglund / Petter Eklund: LUGNET – Här går plåtvågor. Byggförlaget, 1997
² Jan Erik Räf: Lugnet. Brf Hamnvaktenens medlemstidning, sep. 2008

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: