Recension: Nyöppnade STHLM Tapas i Henriksdalshamnen

Egentligen skulle STHLM Tapas öppna i tidigare Restaurang Zees lokaler i Henriksdalshamnen i början av maj. Men premiären sköts upp gång på gång. Så spänningen att äntligen testa STHLM Tapas som öppnade 11 juni var stor! Men långa väntan var det värt.

Miljö, läge och gäster

Henriksdalshamnen - Stockholm: Uteserveringen för STHLM TapasTyvärr var vädret igår inte precis vänligt. Annars hade vi gärna testat sofforna på STHLM uteservering. Men ett yngre par försökte ändå att ”överleva” i blås och regn.

Inglasade foajén gör att du även kan sitta nära dörren utan att det blir otrevligt. Eftersom de flesta platserna var reserverade (antagligen fler nyfikna på tillskottet på Västra Sicklaöns kulinariska karta) blev vi ombedda att just där ta plats.

STHLM Tapas har inte samma galna designglans som Restaurang Zee, men allt är nytt och fräscht med inredning hållen i mörkrött och brunt. Spännande är också de stora väggplanscherna / tapeterna som antagligen visar spanska gator.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annars kan du välja mellan stolar i baren, fint dukade bord på entréplan, några höger om ingången och ganska många bord på övre våningen där du också kan njuta av utsikten mot Hammarby sjö, Luma och Sjöstaden.

Bland gästerna fanns en större grupp kvinnliga tjänstemän från Nacka kommun, familjer, par i olika åldrar, vänner och även enstaka ensamkommande gäster.

Maten

På borden finns en meny på vilken du ska anteckna vilka tapas du önskar. Sedan hämtas ifyllda menyn av personalen. Du får välja mellan ett 30-tal smårätter från olika länder: 13 vegetariska, 7 med fisk / skaldjur och 12 med kött / kyckling. Rätterna med laktos och gluten är märkta. Enligt personalen behövs 3 till 5 tapas för att bli mätt. Så vi väljer fyra rätter var:

Huset bjuder på en korg med några små skivor vitt och mörkt börd samt aioli. Den smakade ordentligt vitlök, så jag åt försiktigt av den medan min sambo åt rikligt av den som om det vore ett pålägg.

Henriksdalshamnen - Stockholm: Brödkorg med aioli på STHLM Tapas
Brödkorg med aioli på STHLM Tapas

Därefter kom smårätterna in en och en. Quesadillas med guacamole var goda, speciellt därför att quesadillan var fylld med grönsaker. Däremot kan man ha mer smak (lök? vitlök? tomat?) i guacamolen. Den grillade halloumin fick en mycket fräsch smak tack vara lime i yoghurten. Asiatiska glasnudelsalladen är något för dig som vill ha det riktigt starkt. Så vi var upptagna med att fiska ut chilibitarna.

Godast var enligt mig kombinationen stekt fetaost med vattenmelon. Salt blandades med sött. Därtill kom lite mynta som gav det lilla extra. Majskolven var också god, speciellt eftersom den inte var för söt, men jag hann inte smaka av cole slaw. Att köket inte hällde honung på betorna uppskattades också av oss.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det hela avslutades med Tiramisu och Crème brûlée. Jag tror att det var mandelbiscotti i botten på tiramisun som enligt mig aldrig är tillräcklig stor. Crème brûlée smaksattes med lakrits.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Service och pris

Varje tappas och efterrätt kostar 58 kronor. Tillsammans med kaffe, läsk och ett glas Vicente Gandia Brut betalade vi 734 kronor för två personer.

Vi blev bra omhändertagna med bordsplacering och snabb personal. Men man verkar behöva boka bord. Även rätterna kom in snabbt. Ägaren titta förbi då och då för att fråga hur maten smakar.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: