Henriksdalsberget är ett socialdemokratiskt fäste och Arbetarpartiet blev också den här gången störst på Henkan med 315 röster eller 32,2 procent. Överraskningen är att Miljöpartiet respektive Vänsterpartiet gick starkt framåt med 3,7 respektive 4,1 procent.
Tillsammans får de röd-gröna 57,6 procent. Feministiskt initiativ fick endast 21 röster och 2,1 procent. Nackalistan fick 44 grannars röst och därmed 4,5 %.
Glädjande är också att Sverigedemokraternas stora framgångar i riksdagsvalet inte syns här trots en fördubbling av rösterna. De fick 64 röster eller 6,6 procent. Några experter säger att SD vinner i områden med större arbetslöshet, stor invandring eller hög sjukskrivning. Men grannarna på Henkan är inte alls så lättlurade eller så stämmer inte påståendet om arbetslöshet och sjukskrivning på Henkan.

Alliansen
Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna tappade 43 röster på Henriksdalsberget medan Centerpartiet vann 6 nya röster. Tappet för Alliansen på Henriksdalsberget är mindre än i Nacka som helhet, kanske främst därför att Alliansen med totalt 28,7 % redan har ett lågt stöd på Henkan.
Nacka kommun satsar starkt på ungdomarna här (fritidsgård, konstgärsplan) men många känner ändå att kommunen borde satsa mer på kommunikationer och en upprustning av Henriksdalsringens lilla centrum.
Valdeltagandet
986 röstade i valet, alltså 70,9 procent av de röstberättigade. Det är en ökning med 82 röster jämfört med 2010. Henriksdalsberget har historiskt sett ett lägre valdeltagande men det ökar stadigt, kanske pga uppväxt och inflyttning av en mer engagerad generation.
>> Klicka här för fullständiga valresultatet
Kommentar
Det är intressant att se att Socialdemokraterna inte lyckades samla in rösterna från Alliansen och ökningen av valdeltagandet utan att dessa istället gick till Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Nackalistan och Sverigedemokraterna.
Ändå har Socialdemokraterna, och här främst Mattias Qvarsell, varit mycket aktiva i valrörelsen på Henriksdalsberget genom exempelvis dörrknackning, lokala kandidater och informationskvällar på Vilans skola.
Förklaringen kan vara
- att många nya grannar har flyttat in till Henkan som inte känner sig hemma i socialdemokratin. Journalister, konsulter, klädskapare, konstnärer etc. men också många unga barnfamiljer har flyttat in till Henkan de senaste åren.
- att Socialdemokraterna inte lyckades samla in proteströster från grannar som är kritiska till den snabba förtätningen av Henriksdal: Nacka kommunens detaljplan för Henriksdal med två bostadstorn (många grannar förlorar isf sin utsikt), flytten av Bromma reningsverk till Henriksdal (det blir mycket stök genom buller och vibrationer), dragning av en Österled genom Trolldalens skog och Svindersviken etc.
- att man inte lyckades övertyga om hur kommunikationerna till Henriksdalsberget kan förbättras, medan Miljöpartiet, Nackalistan och Vänsterpartiet gjorde några försök;