Kommunalvalet 2014: Vänstern och Miljöpartiet ökar på Henriksdalsberget

Henriksdalsberget är ett socialdemokratiskt fäste och Arbetarpartiet blev också den här gången störst på Henkan med 315 röster eller 32,2 procent. Överraskningen är att Miljöpartiet respektive Vänsterpartiet gick starkt framåt med 3,7 respektive 4,1 procent.

Tillsammans får de röd-gröna 57,6 procent. Feministiskt initiativ fick endast 21 röster och 2,1 procent. Nackalistan fick 44 grannars röst och därmed 4,5 %.

Glädjande är också att Sverigedemokraternas stora framgångar i riksdagsvalet inte syns här trots en fördubbling av rösterna. De fick 64 röster eller 6,6 procent. Några experter säger att SD vinner i områden med större arbetslöshet, stor invandring eller hög sjukskrivning. Men grannarna på Henkan är inte alls så lättlurade eller så stämmer inte påståendet om arbetslöshet och sjukskrivning på Henkan.

Resultat kommunalvalet 2014 på Henriksdalsberget / Henriksdalsringen
Resultat kommunalvalet 2014 på Henriksdalsberget / Henriksdalsringen

Alliansen

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna tappade 43 röster på Henriksdalsberget medan Centerpartiet vann 6 nya röster. Tappet för Alliansen på Henriksdalsberget är mindre än i Nacka som helhet, kanske främst därför att Alliansen med totalt 28,7 % redan har ett lågt stöd på Henkan.

Nacka kommun satsar starkt på ungdomarna här (fritidsgård, konstgärsplan) men många känner ändå att kommunen borde satsa mer på kommunikationer och en upprustning av Henriksdalsringens lilla centrum.

Valdeltagandet

986 röstade i valet, alltså 70,9 procent av de röstberättigade. Det är en ökning med 82 röster jämfört med 2010. Henriksdalsberget har historiskt sett ett lägre valdeltagande men det ökar stadigt, kanske pga uppväxt och inflyttning av en mer engagerad generation.

>> Klicka här för fullständiga valresultatet

Kommentar

Det är intressant att se att Socialdemokraterna inte lyckades samla in rösterna från Alliansen och ökningen av valdeltagandet utan att dessa istället gick till Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Nackalistan och Sverigedemokraterna.

Ändå har Socialdemokraterna, och här främst Mattias Qvarsell, varit mycket aktiva i valrörelsen på Henriksdalsberget genom exempelvis dörrknackning, lokala kandidater och informationskvällar på Vilans skola.

Förklaringen kan vara

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: