Stockholm stadsfullmäktige 2014: Moderaterna störst i Henriksdalshamnen och Danviksklippan

Moderaterna fick nästan 39 procent av rösterna på Danviksklippan och Henriksdalshamnen i valet Stockholm stadsfullmäktige. Man lämnar därmed Socialdemokraterna med sina 15,20 procent och Miljöpartiet med sina 14,30 procent långt bakom sig.

Eftesom valdistriktet Sofia 12 Danviksklippan Henriksdal är ny, kan jag inte göra en bra jämförelse med 2010. Nya valdistriktet har 1511 röstberättigade pga inflyttning till Henriksdalshamnen medan gamla valdistriktet Sofia Danviksklippan hade bara 934 röstberättigade. 2010 fick Moderaterna 42,86 %, följda av Socialdemokraterna med 17,20 %, Miljöpartiet med 13,49 % och Folkpartiet med 10,85 %.

image
vallokalen för henriksdakshamnen & danviksklippan låg i danvikcenter

Alliansen får 2014 totalt 54,8 % av rösterna i Henriksdalshamnen och på Danviksklippan.

Resultat i valet till Stockholm stadsfullmäktige 2014: Henriksdalshamnen och Danviksklippan
Resultat i valet till Stockholm stadsfullmäktige 2014: Henriksdalshamnen och Danviksklippan

De rödgröna

Henriksdalshamnen och Danviksklippan är inte riktigt Socialdemokraternas fäste som endast fick 15,20 % jämfört med 21,90 % i Stockholm som helhet. Däremot ligger Miljöpartiet med sina 14,3 % exakt på samma röstandel som i Stockholm som helhet. Vänstern får 70 % och är lite sämre än i Stockholm som helhet.

Fi hamnade fick 4,90 % och är därmed lite bättre än i Stockholm som helhet.

Valdeltagandet

1.324 röstade i valet, alltså 87,60 procent av de röstberättigade.

>> Klicka här för valresultat i sin helhet

Kommentar

Mönstret är samma för alla valdistrikt i Sjöstaden: Starka moderater kring 38 %, socialdemokrater och miljöpartister som fightas om andra platsen kring 15 %. Årets lägre siffror för Moderaterna (38,8 %) men även Folkpartiet (7 %) kan förklaras med

Alliansen har däremot försökt hitta interimslösningar genom att iordningställa Kanalvägsparken, flytta hit förskolan Storseglet och snabbt ta hand om serveringsförbudet på Jan Inghes torg.

Intressant är också att Socialdemokraterna är så svaga i Henriksdalshamnen och Danviksklippan till Miljöpartiets fördel. MP har varit starka i tidigare versioner av valdistriktet också. Så det måste till stor del bero på att få har arbetarbakgrund här.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: