Kommunalvalet 2014: Moderaterna tappar 10 procent i Saltsjöqvarn, Henriksborg och Danvikstrand

Allians-partierna får fortfarande tillsammans 60 procent av rösterna i Saltsjöqvarn, Henriksborg och Danvikstrand i valet till Nacka kommunfullmäktige, men tappar 13 procent, främst röster från Moderaterna. Vinnare är Socialdemokraterna och Nackalistan.

Centerpartiet går i Saltsjöqvarn mot Allians-trenden och vinner 21 röster fler än 2010 och får därmed 6 procent av rösterna här mellan Värmdövägen, Saltsjön, Kvarnholmsvägen och Danvikshemsvägen.

Resultat i kommunlvalet 2014 - Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Henriksborg i Nacka
Resultat i kommunlvalet 2014 – Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Henriksborg i Nacka

Oppositionen

De rödgröna får tillsammans 31,6 procent och går framåt med 7,8 procent jämfört med 2010. Här det framförallt Socialdemokraterna (+4,5 %), men även Vänsterpartiet (+2 %) och Miljöpartiet (+1,3 %) går framåt. Nackalistan går framåt med 3 procent och får därmed 4,30 procent av rösterna. 43 grannar har dessutom röstat på Sverigedemokraterna, det är 32 fler än vid förra valet.

image

Valdeltagandet

1.305 röstade i valet, alltså 86,10 procent av de röstberättigade. Det är en ökning med 32 röster jämfört med 2010.

>> Klicka här för att se valresultatet i sin helhet

Kommentar

Henriksborg & Saltsjöqvarn: Föreslagna bostadskomplexet Nacka Tower på Kvarnholmsvägen
Nacka kommun ska bygga lägenheter och kontor längs med Kvarnholmsvägen.

Moderaterna har tappat mer i Saltsjöqvarn (-10,1 %) än in resten av Nacka (-6 %). Det kan finnas många förklaringar här:

  • inflyttning av en yngre generation som föredrar andrar partier;
  • käbblet om att kommunen ska ta över underhåll av allmänna anläggningar som idag Saltsjöqvarns samfällighetsförening ansvarar för efter ett hot om att gå till Europadomstolen. Ärendet går framåt med snigelfart.
  • att kommunen inte lyckades få hit tunnelbanan, Tvärbanan eller en förlängning av stombusslinjerna till Kvarnholmen. Däremot har framförallt Kristdemokraterna engagerat sig starkt för fler turer på SjöVägen.
  • att några grannar är skrämda av att två bostadstorn (Nacka Towers) kan byggas i Henriksborg och dölja utsikten eller kasta en skugga över torg, balkonger och uteplatser; Här har jag fått många kommentarer från grannar. Det är inte förvånande att Nackalistan går framåt eftersom man har varnat för den höga byggtakten.
  • att området saknar levande mötesplatser med caféer och närbutiker. Undantag är kajen som under sommaren har blivit ett vattenhål för grannar, turister och besökare från Sjöstaden och Södermalm. Detaljplanen för Henriksdal, vars samråd tyvärr hålls efter valet, kan kanske ändra på det.

 

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: