Alliansen säger nej till utökat skydd för Danvikens hospital

Som tidigare rapporterat vill Länsstyrelsen byggnadsminnesförklara Danvikens hospital i Saltsjöqvarn samt tillhörande Hospitalsparken.

Skyddet skulle innebära att även inre stommen, trapphus och skorstensstockar inte får förändras. Det tidigare kyrkorummet med öppna rumskaraktären ska bevaras. Likaså fast inredning.

Alliansen i Nacka kommuns fullmäktige, alltså Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet, har varit positiva till det utökade skyddet men har alltså ändrat sig. Skälet att man anser att det kan bli svårt att hitta ett nytt ändamål för byggnaden om så få ändringar får genomföras.

> Läs min tidigare artikel om förslag på utökat skydd
> Läs Nacka Värmdö Postens artikel om Alliansens besked

Danviks hospital i Nacka
Danviks hospital i Nacka

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

En kommentar till “Alliansen säger nej till utökat skydd för Danvikens hospital”

  1. Skönt att Alliansen ändrat sig så att byggnaden kan användas på ett vettigt sätt. Det räcker med att skydda utsidan som ju är det som passerande ser, det inre ser man ju inte då och om detta skulle bibehållas så går det säkerligen inte att få till lönsam verksamhet där.
    Vi som bor i området tycker förslaget om hotell och restaurang i huset är mycket bra

Kommentera

%d bloggare gillar detta: