Vi minns: Historisk fasadbelysning på Saltsjöqvarn

Fasadbelysning i Saltsjöqvarn, Nacka, 1930

I marsnumret av Teknisk Tidskrift från 1930 hittade jag en artikel som stolt berättar om 150 anläggningar för fasadbelysning med Beseg-strålkastare i Sverige och Finland, däribland Qvarnen Tre Kronor på Kvarnholmen och Saltsjöqvarn i Danviken.Den imponerande fasadbelysningen syns i ett vykort av fotografen Harald Olsen från 1930-talet men också på prins Eugens många tavlor från 1940-talet.

”Den moderna fasadbelysningen föddes elektriskt och kan i Stockholm räkna sitt genombrottsår till 1928. Då fasadbelystes Dramaten, Operan, Kungstornen och Liljevalchs konsthall i samband med utställningen ”Ljuset i människans tjänst”, som visades på Liljevalchs”, skriver Jan Garnert i uppsatsen ”Ljus över gator och torg” (pdf).

Fasadbelysning i Saltsjöqvarn, Nacka, 1930
Fasadbelysning i Saltsjöqvarn, Nacka, 1930
Prins Eugens tavla visar Saltsjöqvarns fasadbelysning, 1945
Prins Eugens tavla visar Saltsjöqvarns fasadbelysning, 1945
Vy- och reklamkort av Harald Olsen visar Saltsjöqvarns fasadbelysning, 1930-talet
Vy- och reklamkort av Harald Olsen visar Saltsjöqvarns fasadbelysning, 1930-talet

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: