Datumen för årets natur- & stadsvandringar på Henriksdalsberget, Saltsjöqvarn & Finnberget

Naturvandring 2012 i skogen Trolldalen, Nacka

För att kontra planerna på att bebygga naturområden Trolldalen på Henriksdalsberget, Skatberget på västra Finnberget och Bageriberget i Saltsjöqvarn blir det under våren och sommaren tre natur- och stadsvandringar för att närmare bekanta sig med dessa områdens natur, kulturhistoria och omgivningar. Anteckna redan nu datumen!

Annonsera här på bloggen

Författarinnan Tora Dahl tillbringade sina första 11 år i Henrikdal. Hennes ogifta biologiska föräldrar ville inte ha henne.
Författarinnan Tora Dahl tillbringade sina första 11 år i Henrikdal. Hennes ogifta biologiska föräldrar ville inte ha henne.

6 maj: Magnoliadagen för att minnas författarinnan Tora Dahl

Som varje ses vi klockan 11:00 – 12:00 vid magnolian till ingången till Vilans skola nedanför Danvikshem för att hedra en författarinna som växte upp som fosterbarn i Henriksdal.

Magnolian planterades av henne själv när hon fick Sofia Hembygdsförenings magnoliapris på 1970-talet. Det blir antagligen musik och några ord om denna starka person som hävdade sig redan innan #metoo mot både litterära männens förtryck och tidens syn på “oäktingar”. Du som har Facebook får gärna anmäla sig här.

Utsikt från Bageriberget mot Danviks hospital, Djurgården och Saltsjön
Utsikt från Bageriberget mot Danviks hospital, Djurgården och Saltsjön

27 maj: Rask vandring från Danviksklippan till Saltsjöqvarn via Bageriberget

Följ med på en rask stads- och naturvandring från Danviksklippan till Saltsjöqvarn via naturområdet Bageriberget för att lyssna på berättelser om bl.a.

Samling klockan 10:00 vid buss 53:s hållplats på Danviksklippan. Ta med vatten, fika och bra skodon. I fall du har Facebook får du gärna anmäla intresse här.

10 juni: Natur- och stadsvandring på Henriksdalsberget med nyckelbiotopen Trolldalen

Följ med på en spännande resa genom tiden och miljöer på Henriksdalsberget med Henriksdalsringen och nyckelbiotopen Trolldalen. Lyssna på berättelser om bl.a.

 • Vikingarnas tidigare närvaro i trakten
 • Gården Henriksdal och tidigare ägaren Danviks hospital
 • Danska fältherren som dog i Trolldalen
 • Metodisternas predikor på 1800-talet
 • Nyckelbiotopen Trolldalens många rödlistade arter och två mikroklimat
 • Miljonprojektets arkitektur
 • Miljöpartiets bildande i en lägenhet på Henriksdalsringen
 • Barnkören Glada Henkan
 • Nacka kommuns planer att bygga 500 – 700 bostäder i Trolldalen och c:a 1:000 runt Henriksdalsringen, Finnboda och Henriksborg.

Samling klockan 10:00 vid busshållplatsen Henriksdalsberget. Ta med vatten och fika, bra skodon och regnskydd. Vid stark regn skjuts vandringen upp till 17 juni. I fall du har har Facebook anmäl intresse här.

Henriksdalsringen sedd från skogen Trolldalen
Henriksdalsringen sedd från nyckelbiotopen Trolldalen

19 augusti: Stads- och naturvandring på Finnberget

Äppelträd på Skatberget (västra Finnberget)
Äppelträd på Skatberget (västra Finnberget)

Följ med på en natur- & stadsvandring på Finnberget med sin vackra närnatur på Skatberget, utsikter mot Djurgården och Nacka, luftvärnen från anda världskriget, Ahlsén-brödernas funkisarkitektur och kommunens planer på 1.000 nya bostäder på och nedanför Finnberget.

På grund av terrängens utmaningar delas naturvandringen i två delar:

 • Kl 10:00 – 11:00 stadsvandring i kvarteren och runt luftvärnen.
 • Kl 11:00 – 12:00 naturvandring på Finnbergets toppar men främst sluttningarna mot Gäddviken och Finnboda (s.k Skatberget) med spännande natur och fruktträd. Bra skodon och vandringsvana krävs.

Samling kl 10:00 vid buss 402s hållplats Finnberget respektive för dig som bor pp Finnberget blir det kl 10:10 vid buss 53s hållplats på Finnberget. Vid regn skjuts vandringen upp till 26 augusti. I fall du har Facebook får du gärna anmäla intresse här.

Annonsera här på bloggen

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: