Vi minns: Folkbiblioteket på Kvarnholmen

Norra kajen på Kvarnholmen med Qvarnen Tre Kronor

Under Kvarnholmens glansdagar fanns ett folkbibliotek i nu rivna marketenteriet på norra kajen. Det flyttades till Stora stenhuset i slutet av 1950-talet.

Biblioteket i Marketenteriet på norra kajen

1934 uppförde Kooperativa Förbundet Marketenteriet intill Magasinet 3 på norra kajen i funktionalistisk stil enligt arkitekten Olof Thunströms ritningar. Byggnaden låg precis där basketplanen finns idag. Den revs 1984.

marketenteriet på norra kajen på kvarnholmen i nacka
marketenteriet på norra kajen på kvarnholmen i nacka

“Markan” byggdes för personalens räkning och innehöll två matsalar, en mindre till tjänstemännen och en större till arbetarna, med plats för 150 personer samt omklädningsrum. Lokalen kunde också användas som samlingssal. Här hölls också julfester.

Matsalen i Markan på Kvarnholmen
Matsalen i Markan på Kvarnholmen

Markan var ju verkligen festernas lokal. Många trevliga 50-års kalas hölls där med roliga tal och upptåg. Det serverades god mat och sprit och det var självklart dans.

Lena S.

I samma lokal låg också Kvarnholmens bibliotek på bottenvåningen. Enligt Christina Olsson, som tillsammans med Inga Björk Klevby skrev Kvarnholmen – vår barndoms ö, låg i alla fall på 1950-talet också en lekskola och söndagsskola.

Lekskolans lokal bestod av två rum. I det större var ena långvägg täckt av bokskåp med stora bruna luckor. Varje onsdagskväll kom Henning Nyström från Gäddviken, öppnade skåpen och lånade ut böckerna.

Jag och min klasskamrat Kerstin Jansson lånade djurböcker (Vackre Svarten) och klassiker som Skattkammarön. Där fanns också Tarzan och Biggles och en hel del annat.

Ann-Marie Nilsson

Det är dock mer troligt att Kooperativa Förbundet än Nacka kommun höll i biblioteket, i alla under de tidiga årtiondena. På den tiden hade Nacka bara 15.000 invånare och på Kvarnholmen bodde drygt 400 personer.

Biblioteket som höll till ovanpå Markan var en viktig tillgång för barn som ville läsa. Öppet bara vissa kvällar men ändå.

Ann-Marie Nilsson

Folkbiblioteket i Stora stenhuset

Norra kajen var dock inte så tillgänglig. Det fanns inte samma hiss som idag, s.k. Vertikalen. Så det flyttades i slutet av 1950-talet till västra kortändan av Stora stenhuset.

Stora stenhuset på Kvarnholmen
Stora stenhuset på Kvarnholmen

Stora stenhuset byggdes 1930, också enligt ritningar av arkitekt Olof Thunström. På varje våningsplan finns två lägenheter om ett rum och kök.

Nya bibliotekslokalen användes tidigare som postkontor innan posten flyttade upp till Finnberget.

Hur länge biblioteket fanns i Stora stenhuset är osäkert. I början av 1970-talet jobbade iaf förläggaren Christer Meyer på folkbiblioteket för att dryga ut studielånet.

Den legendariska stadsbibliotekarien i Nacka Boris Beziikoff hade dragit igång författarträffar för personalen. Och på en inbjudan stod kväll med psykologen Tomas Tranströmer. Jag kände inte igen namnet och någon bok av honom fanns inte på filialen.

Christer Meyer

Rösta på Nackalistan!
Kryssa Konstantinos Irina!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Om du röstar på mig i kommunalvalet 11 september och jag blir vald så kommer jag att kämpa för att Nacka kommun:

  • fixar lokaler till förenings- och kulturlivet. Om det nu är i “potatislandet” i Finnboda, nya Havrekvarnen eller spisbrödsfabriken på Kvarnholmen eller i anslutning till fritidsgården och Gula huset på Henriksdalsringen.
  • öppnar ett stadsdelsbibliotek på Kvarnholmen, i Henriksdal eller i Finnboda.
  • ger finansiellt stöd till Café Vy och andra aktörer för att hålla i kulturella aktiviteter som vänder sig till alla åldrar.

Läs mer om frågorna jag vill driva!

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: