Ur försvunna biblioteket: 30 recept från Saltsjöqvarn

Veckans bok: 30 recept från Saltsjöqvarn. I väntan på att löftet om ett bibliotek på Kvarnholmen, Finnboda eller Henriksdal uppfylls, kommer jag varje vecka att presentera en bok om västra Sicklaön ur min egen samling.

Både Kvarnholmen och Henriksdalsringen hade tidigare egna bibliotek. När nya stadsdelen på Kvarnholmen marknadsfördes av KUAB och Nacka kommun lovade man ett nytt bibliotek på Kvarnis.

Recension: 30 recept

30 recept heter ett 11,5 x 14,5 stort häfte med grått omslag med recept som har samlats och getts ut av Aktiebolaget Saltsjöqvarn.

30 recept från Saltsjöqvarn
30 recept från Saltsjöqvarn

Utgivningsåret är lite otydligt men illustrationer, typsnitt, färgval m.m. som är hållna i någon slags art déco-stil skvallrar om att häftet måste ha getts ut för första gången på 1920-talet.

Samtliga 30 recept använder sig av kvarnens egen mjöl som marknadsfördes under varumärket Kejsarkronan. Mjölförpackningen visade självaste huvudkvarnen som idag inhyser Elite Hotel Marina Tower samt Mannagrynskvarnen ovanför som uppfördes 1923.

På näst sista sidan finns även reklam för Läcka rätter av Saltsjöqvarns mannagryn, ännu ett recepthäfte.

Läckra rätter av Saltsjöqvarns mannagryn
Läckra rätter av Saltsjöqvarns mannagryn

Håller recepten ännu idag?

De flesta recept är dåtidens kanske typiska småkakor som Lisas kringlor, snöbollar, hästskor, vridna pinnar, glacebröd och funkiskakor. Det finns också recept på skorpor och större kakor som mors jästpulverkaka, solskenskaka och kejsarbröd.

Ingen aning hur kvalitén på kakorna är men häftet känns mer som give away / reklampryl för att få fart på försäljningen av Kejsarkronan.

Jag vill också varna för sidan 8 i recepthäftet där rasistiska n*ordet används i ett kaknamn. Det återspeglar den tidens människosyn.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

3 reaktioner till “Ur försvunna biblioteket: 30 recept från Saltsjöqvarn”

  1. Jag visste inte att Sverige deltog i sklavhandeln. Bra att ta upp landets mörka förflutna i dessa tider!

  2. Jag tycker att receptböcker är bra tidsdokument som berättar vad man åt nen uppenbarligen också hur man såg på världen då.

  3. Bara så underbart! Vilket initiativ! Heja! Många bra saker på en gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: