Veckans bok: Stockholms glömda bunkrar. I väntan på att löftet om ett bibliotek på Kvarnholmen, Finnboda eller Henriksdal uppfylls, kommer jag varje vecka att presentera en bok om västra Sicklaön ur min egen samling.
Både Kvarnholmen och Henriksdalsringen hade tidigare egna bibliotek. När nya stadsdelen på Kvarnholmen marknadsfördes av KUAB och Nacka kommun lovade man ett nytt bibliotek på Kvarnis.
Recension: Stockholms glömda bunkrar
Stockholms glömda bunkrar heter Karl-Gunnar Noréns guidebok till andra världskrigets fasta försvar. Boken med sina 170 sidor utkom 2007 på Nielsen & Norén Förlag.
Karl-Gunnar Norén är folkhögskollärare och författare av böcker om pedagogik, södra Afrika, militärhistoria och järnsmide.
Författaren går närmare in på 12 olika “mystiska betongkonstruktioner” som du kanske har sett uppe höjder och vid Stockholms infarter.
Kapitel 6 tillägnas luftvärnsställningen på Finnberget som placerades tidigt under beredskapstiden 1939 – 1945 ovanför Finnboda varv. Även på andra sidan inloppet på Blockhusudden fanns en försvarsanläggning.
På 12 sidor beskriver författaren varför anläggningen placerades på Finnberget, hur man tar sig dit, vilka delar den bestod av, hur luftvärnsställningen fungerade och vad som finns kvar idag. 47 soldater betjänade luftvärnet på Finnberget.
Jag uppskattar boken eftersom författaren har ansträngt sig att berätta en historia istället för att bara återge fakta. Bilder och kartor hjälper till på traven.
Boken finns fortfarande att köpa, t.ex. på Adlibris och kostar 261 kronor men finns även billigare på t.ex. Armemuseum och begagnat på Bokbörsen.

Intressant, men hur går det med Ryssbergens bunkrar när man ska bygga där? Vi gick dit med dagis när jag var liten, grillade korv och hade det bra.