Förslag om bibliotek på Kvarnholmen blev nedröstat

I måndags föreslog Nackalistan med bifall från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att starta upp ett bibliotek på Kvarnholmen. Alliansen & Sd röstade ner förslaget.

Idag har Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget, Henriksdalsringen och Saltsjöqvarn runt 11.000 invånare. 2040 ska det bli nästan 20.000 invånare.

Därmed blir den här kommundelen för sig större än 163 svenska kommuner och ett antal mellanstora städer som Kiruna, Mariestad, Kristinehamn och Falkköping.

Trots tidigare löften om ett bibliotek på Kvarnholmen (t.ex. i Havrekvarnen) som skulle kunna nyttjas av oss som bor norr om Svindersviken vill styrande Alliansen + Miljöpartiet inte satsa på bibliotek eller möteslokaler i våra trakter.

Havrekvarnen på Kvarnholmen passar bra som bibliotek
Havrekvarnen på Kvarnholmen passar bra som bibliotek

Mer än hyllor med böcker

Vi skulle slippa långa resor och byten till Dieselverkstan eller Nacka Form.

Biblioteket kan också bli en mötesplats för lokala förenings- och kulturlivet med allt från läxläsning, programeringsverkstan och sommarkurser för de yngre till bridgekvällar och trivselgrupper för de äldre. Kittet i att bli en levande stadsdel med mer än bara “lådor att sova i”.

Även våra trakters rika industrihistoria skulle kunna synas i utställningar, föredrag och boksamlingen. Tidigare fanns ett mindre bibliotek på Kvarnholmen och ett kommunalt bibliotek på Henriksdalsringen.

24 miljoner för att starta upp biblioteket på Kvarnholmen

Det är svårt att uppskatta kostnaden eftersom jag inte har access till kommunens stab av tjänstemän men det skulle första året behövas

  • 20 miljoner kronor för att iordningsställa biblioteket med lokaler, inredning, böcker och annat som vi som bor här förväntar oss.
  • 4 miljoner kronor för att driva biblioteket inkl. lokal- och personalkostnader.

Så röstade partierna om biblioteket

I måndags hölls kommunfullmäktige för att sätta mål och budget för 2023. Jag pratade i två minuter om behovet av ett bibliotek och begärde votering.

Konstantinos Irinas anförande för ett bibliotek på Kvarnholmen

Partierna röstade så här:

  • FÖR ETT BIBLIOTEK: Nackalistan, S, V
  • MOT ETT BIBLIOTEK: M, C, L, Kd, Sd
  • LADDE SINA RÖSTER: Mp

Tyvärr fick jag inte ihop 31 röster. Därmed blir det noll kronor i satsning på kultur- och föreningslivet i våra trakter. Men jag får göra nya försök.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: