KUAB positiva till mer grönska på Kvarnholmens norra kaj

Trivselgruppen Kvarnholmen har för runt tre månader sedan påpekat för KUAB och Nacka kommun om att norra kajen borde utvecklas, dels med mer grönska och dels med de utlovade kommersiella lokalerna.

Runt 30 grannar har inom mitt och Marianne Oldenburgs initiativ Trivselgruppen Kvarnholmen lämnat synpunkter och idéer på Kvarnholmen utemiljöer, där många tog upp norra kajen som vi upplever som ett skyltfönster för boende och besökare.

Diskussionerna är igång på norra kajen på Kvarnholmen om halvöns utemiljöer
Diskussionerna är igång på norra kajen på Kvarnholmen om halvöns utemiljöer

Peter Smith från KUAB har nu lämnat positivt besked på åtminstone två av förslagen för norra kajen, förutom tidigare om felanmälan och boendeinfo:

1. Restaurang och evenemangsarena

KUAB, byggherrar och mäklare har sålt många lägenheter på Kvarnholmen med löften om en restaurang på norra kajen och en evenemangsarena (s.k. Magasin V) nedanför Munspelet.

Basketplan på norra kajen på Kvarnholmen
Basketplan på norra kajen på Kvarnholmen

Men dels verkar ingen krögare vara intresserad att stå för en restaurang vänster om hissen Vertikalen där basketplanen finns idag, dels har KUAB ansökt om att istället bygga lägenheter nedanför Munspelet och fått avslag på det.

Skiss för Magasin V på norra kajen på Kvarnholmen
Skiss för Magasin V på norra kajen på Kvarnholmen

“Angående synpunkten att en del ställer sig undrande till att restaurang och övriga kommersiella lokaler vid Norra Kajen som inte har kommit på plats kan jag meddela att dessa planer fortfarande är högaktuella. Vi hoppas på att kunna komma ut med lite ny information kring utvecklingen av dessa under 2023”, klargör Peter Smith från KUAB.

2. Utveckla ytan under Munspelet

Ytan under Munspelet är i väntan på en fast bebyggelse (t.ex. utlovade evenemangsarenan) inte direkt attraktiv med ogräs och jordhögar. Boende har därför föreslagit att ytan används temporärs som park, hundrastgård, stadsodling m.m.

“Förslag på att tillskapa grönska utanför Munspelet ser KUAB positivt på och ser en möjlighet att här, om än endast temporärt till dess att utbyggnaden av fastigheten ska påbörjas, tillskapa en yta för stadsodling i pallkragar eller liknande”, säger Peter Smith från KUAB.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

%d bloggare gillar detta: