Katarina Taikon torg blir av efter att ha glömts bort i två år

Medborgarförslaget om att inrätta ett Katrina Taikon torg på Henriksdalsringen fick positiv respons hos Nacka kommun. Men på två år har varken skylt kommit upp eller torget fått en officiell invigning.

Katarina Taikon är en av flera starka kvinnor som bott på västra Sicklaön och lämnat ett större avtryck. Författaren och samhällsdebattören bodde 1969 till 1987 på Henriksdalsringen.

En granne på Henriksdalsringen har därför för mer än två år sedan föreslagit att torget på Henriksdalsringen där bussarna stannar och ICA Nära Henriksdal finns skulle döpas till Katarina Taikon torg.

För två år sedan fick förslaget positiv respons hos Nacka kommuns namnberedning och natur- och trafiknämnden. Men ingen skylt har setts till. Torget kan inte hittas på Google Maps. Och en officiell invigning har inte hållits.

Påminnelse i nämnden om Katarina Taikon torg

Jag och Lina Olsson tog därför initiativet inom Nackalistan att fråga vad som egentligen har hänt med Katarina Taikon torg.

Men nu ska alltså torgets skyltning blir av. Förslaget om plakett som berättar om Katrina Taikons liv samt från om en officiell invigningsceremoni skulle däremot först beslutas om i kulturnämnden.

Katarina Taikon torg på Henriksdalsringen
Katarina Taikon torg på Henriksdalsringen

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

%d bloggare gillar detta: