Lägg koppel på din hund för hundens, grannarnas & andra djurs säkerhet

Henriksdalsbergets hundrastgård

Visst är det skönt att ta en promenad med människans bästa vän, hunden, på Jan Inghes torg i Henriksdalshamnen, strandpromenaden runt Svindersviken, Trolldalen på Henriksdalsberget, kajerna i Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Finnboda eller Danviksparken på Danviksklippan. Men glöm inte att det råder koppeltvång för alla hundar på allmänna platser – för hundens, grannarnas och andra djurs säkerhet.

>> Läs mer om koppeltvång i Nacka kommun och Stockholm stad

 

Din hund kan råka illa ut

Om du inte har hunden i koppel kan den rymma, bli stulen eller bli överkörd på mycket trafikerade Värmdövägen, Kanalvägen, Kvarnholmsvägen, Finnbodavägen eller Henriksdalsringen. Förra året hade vi ett fall med en hund som hade rymt och sprang löst i Henriksdalshamnen tills matte / husse hittade den:

hund rymmer i henriksdalshamnen

 

Den kan också komma i konflikt med andra hundar och bli illa tilltagen.

Din hund kan vara en fara för andra djur

Många ansvarslösa hundägare rastar sina hundar utan koppel i Trolldalen – skogen på Henriksdalsberget, på kajerna runt Hammarby sjö, slänten från Finnberget mot Finnboda eller runt Svindersviken. Här finns det många djur, alltså rådjur, harar och ekorrar till måsar, änder och andra fåglar. Vissa oansvariga hundägare hetsar tom sina hundar på vilda djur i Trolldalen.

Om hundens jakt- och lekinstinkt triggas, kan det skapa onödigt lidande hos andra djur. I dagarna skrev någon på Facebook om en lös hund som käkade måsungar i Sjöstaden:

inlägg på facebook om hund som äter måsungar i sjöstaden

 

Din hund kan vara ett hot mot promenerande grannar

Då och då ser man också hundar som ger sig på folk som promenerar eller springer. Hundarna kanske bara springer efter eller börjar skälla. Små hundar är här inget undantag. Tänk också på att några barn och vuxna är mycket hundrädda eftersom de har råkat ut för något tidigare. Det här hände mig förra året:

“Jag tog en promenad från Finnboda till Finnberget genom att använda slänten bakom barnens koja i Finnboda. Plötsligt sprang två mycket stora hundar efter mig. De placerade på två olika sidor och lät mig inte gå iväg. För några sekunder kändes det som en mycket hotfull situation eftersom ingen matte / husse syntes till. Efter några minuter kom husse och befriade mig. Men inte ens en ursäkt fick jag för det hotet och frihetsberövandet.”

 

En hund som springer efter någon som joggar riskerar att trampad på eller så kan den som jobbar ramla och slå sig.

Bord och bänkar på Henriksdals hundrastgård
Bord och bänkar på Henriksdals hundrastgård

 

Hundrastgårdar

Om du vill att din hund ska känna sig friare, så finns det en mycket stor hundrastgård på Henriksdalsberget samt en nedanför Hammarbybacken. Ytterligare en hundrastgård ska tillkomma i Henriksdalshamnen.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Lägg koppel på din hund för hundens, grannarnas & andra djurs säkerhet”

  1. BRA INLÄGG!!! Är själv hundägare och är så jävla trött på ansvarslösa ägare med ursäkter som “sådär har han aldrig gjort förut”, “han vill bara hälsa” eller klassikern “HAN ÄR INTE FARLIG!” som ropas från 50 meter bort när (den okopplade) hunden har hittat något som verkar mer spännande än matte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: