Varför kallas skogen på Henriksdalsberget för Trolldalen?

Det är lätt att tro att namnet Trolldalen beror på att skövlingshotade skogen är trolskt vacker eller mystisk. Rätt ursprung till namnet hittar vi istället under vikingatiden.

Huvudstigen i skogen Trolldalen på Henriksdalsberget i Nacka
Huvudstigen i skogen Trolldalen på Henriksdalsberget i Nacka

Namnet Trolldalen har troligtvis samma ursprung som stavelsen troll- i Trollhättan med rötter i ordet trola. Det finns teorier att vikingarna tidigare transporterade sina båtar mellan Saltsjön via Svindersvik till Hammarby sjö med hjälp av trästammar. Kanske tom på Trollbäcken som tidigare kopplade ihop Hammarby sjö och Svindersviken.

Att vikingar har varit aktiva i området har även arkeologen Björn Ambrosiani kommit fram till efter utgrävningar av fornborgen på Henriksdalsberget på 1960-talet. Nyare arkeologiska undersökningar har dock inte kunnat bevisa att det är en fornborg i Trolldalen och runt Henriksdalsringen. Muren välbyggd och härrör sannolikt från en inhägnad för betesdjur på 1700-talet. Inhägnaden syns på kartor från 1700-talet.

 

Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget
Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget

Danviks Bergen och troldalsviken

På kartor från 1700- och 1800-talet använder man dock inte “Trolldalen” som namn på skogen mellan Svindersviken och gården Henriksdal. Istället kallas trakten för Danviks Bergen eller Danvikens hospitals utmarker.

En arealmätningskarta från 1782 kallar däremot den delen av Svindersviken där Svindersviks Båtklubb har sin hemmahamn för Troldalsviken.

Karta för arealmätning av Henriksdalsberget och Trolldalen (1782)
Karta för arealmätning av Henriksdalsberget och Trolldalen (1782). Inhägnaden av Kärret är gröna fläcken i mitten.
Troll-Per Wetterblad
Troll-Per Wetterblad

Trolldalens förskola och Troll-Per

På 80-talet hette förskolan på Henriksdalsberget för Trolldalens förskola.

Troll-Per (Wetterblad) kallades en av lärarna på skolan som fanns på Henriksberget. Han ledde kören Glada Henkan och spelade in skivan med samma namn 1986 i Danvikshems kyrka.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: