Utflykt Stockholm: 10 anledningar att besöka Henriksdal i sommar

Utsikt från Trolldalen mot Svindersviken och Nacka Forum

Utflykt i Stockholm är nog aktuell för många även den här sommaren pga corona. På Henriksdalsberget, 500 meter söder om Södermalm, finns en massa dolda pärlor – inte minst utsikten, ett sommarcafé & naturområdet Trolldalen.

Till Henriksdalsberget tar du dig bäst med buss 55, 53 eller 469 och går av vid Henriksdalsberget. Du kan även ta Saltsjöbanan eller Nacka Värmdö-bussarna och gå av vid Henriksdal station varifrån du tar dig upp via Henriksdalstrappan. Buss 402 från Slussen går också bra om du går av vid Danvikshemsvägen och sedan tar serpentinvägen upp några meter därifrån.

1. Café Vy – sommarcafé med stans kanske bästa utsikt

I slutet av april öppnade två grannar från Henriksdalsringen ett sommarcaféet Café Vy ovanför Henriksdalstunneln. Härifrån ser du Sjöstaden, Södermalm och Saltsjön medan du dricker en kaffe, äter kaka eller något matigare från grillen. Definitivt värt ett utflykt från Stockholm!

Utsikten från Café Vy mot Danviksklippan och Södermalm
Utsikten från Café Vy mot Danviksklippan och Södermalm

2. Nyckelbiotopen Trolldalen – barnvänlig utflykt i Stockholm

Öster om Henriksdalsringen ligger naturområdet Trolldalen som har fått namnet efter att vikingarna transporterade nedanför sina båtar mellan Svindersviken och Hammarby sjö. Den passar både dig som vill ta en lugn promenad och vill bli belönad med en fin utsikt. Men även barnfamiljer som vill grilla och ha picknick medan barnen strövar runt, samlar blåbär, bygger trädkojor eller smyger på rådjuren.

Barnen upptäcker naturen i nyckelbiotopen Trolldalen i Nacka - familjevänlig utflykt i Stockholm
Barnen upptäcker naturen i nyckelbiotopen Trolldalen – familjevänlig utflykt i Stockholm

3. Vidunderliga utsikter mot alla håll – värt en utflykt i Stockholm

Henriksdalsberget är Stockholm innerstads högst punkt med sina 57 meter över havet. Var du än befinner dig, om i Trolldalen eller vid sommarcaféet så kommer du att belönas med en fantastisk utsikt mot vatten, himmel, natur och arkitektur. Om det nu är Sofia kyrka på Södermalm, Saltsjöqvarn från slutet av 1800-talet, Danvikshem, gröna Djurgården, Svindersviksbron, Nackareservatet, Hammarbybacken eller Globen. Vilken utflykt i Stockholm kan bjuda på det här?

Utsikt från Trolldalen mot Svindersviken och Nacka Forum
utsikt mot båtklubbarna i svindersviken, finntorp och nacka forum

4. Livsmedel från världens alla hörn

Vid hållplatsen för buss 55, 53 och 469 finns en livsmedelsbutik med mat från världens alla hörn: Exotiska kryddor, godsaker från andra länder som halva på rostad sesam, orostade jordnötter som du själv kan rosta som snacks och i matlagningen, bönor och linser till bra pris, inhemska och exotiska frukter och grönsaker, yoghurtdrycken ayran, m.m.

Henkans livs
Henkans livs

5. Arkitektur från en tid då staten tog hand om boendet

Henriksdalsringen med sina 770 lägenheter byggdes i slutet av 60-talet / början av 70-talet utifrån arkitektbröderna Erik och Tore Ahlséns ritningar under en tid då staten fixade billigt boende av bra standard. Arkitekturen från miljonprojektet är utskälld idag men Ahlsén-bröderna ”har färg- och formmässigt arbetat med associationer till stadens tradition, ett sammanlänkande med Fåfängans trädrader och Söders konturer”. Utflykt i Stockholm för dig som är nördig förtjust i funktionell arkitektur!

Sommarbild av bostadshus och parklek på Henriksdalsringen
Sommarbild av bostadshus och parklek på Henriksdalsringen

6. Strandpromenad mot många mål på utflykt i Stockholm

Nedanför Trolldalen på Henriksdalsberget finns en populär strandpromenad från Gäddviken till Nacka strand längs med fyra olika båtklubbar, Svindersvik gård, Villa kullen, Svindersvikens rika fågelliv plus bäver, Marinstaden, Ryssbergen och Nacka strand. Här kan du promenera, fota, jogga, cykla och fortsätta din utflykt i Stockholm till andra delar av Nacka.

Strandpromenad runt Svindersviken
Strandpromenad runt Svindersviken

7. Persisk mat på MYS – om du blir hungrig på utflykt i Stockholm

Vad vore en utflykt i Stockholm utan god lunch eller middag? på MYS Grill & Bar på Henriksdalsringen 115 serveras persisk mat för alla smaker.

Persisk mat på MYS Grill & Bar på Henriksdalsberget
Persisk mat på MYS Grill & Bar på Henriksdalsberget – om du blir hungrig på utflykt i Stockholm

8. Lummig innergård med något för alla åldrar

De flesta ser bara bara bostadshusen när de tittar upp till Henriksdalsberget. Men det finns i mitten en generös innergård med konstgärsplan där ungdomarna spelar fotboll, minst 10 lekplatser, boulebana, grillplatser, utomhusgym, fritidsgård, förskola, bänkar, buskar, träd, och gräsmattor.

Innergården på Henriksdalsringen
Innergården på Henriksdalsringen

9. Resterna efter vikingaborg – arkeologisk utflykt i Stockholm?

I mitten av 1960-talet innan Henriksdalsringen byggdes dokumenterade arkeologen Björn Ambrosiani resterna efter en vikingaborg på Henriksdalsberget. Senare utgrävningar tvivlar på att murresterna runtom är från 800 – 1000 e.Kr. Men som hobbyarkeolog kan murresterna höger och vänster om slingerbulten upp från Kvarnholmsvägen vara värda en utflykt i Stockholm.

Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget - arkeologisk utflykt i Stockholm?
Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget – arkeologisk utflykt i Stockholm?

10. Offentlig konst som inte kostar något att titta på

På Henriksdalsberget finns fler offentliga konstverk. Däribland en muralmålning av Maya Hayuk på stödmuren mot Sickla köpkvarter, O-muren av Simon Häggblom / Karin Lind vid Henriksdals förskola, Tid & rum av Mats Olofgörs / Bert Laurin på torget, katter av Lissy Boesen, och Donna av Lena Kriström på innergården.

Muralmålning av  Maya Hayuk på Henriksdalsmuren
Muralmålning av Maya Hayuk på Henriksdalsmuren

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “Utflykt Stockholm: 10 anledningar att besöka Henriksdal i sommar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: