Efter 5 passiva år: Förslag om gångbro till Sickla väcks till liv igen

Inför samrådet för Henriksdal 2017 och kommunalvalet 2018 lovade Liberalerna att Henriksdalsringen ska få en gångbro till framtida tunnelbanan i Sickla. Men inget har hänt på fem år.

Redan under samrådet för planprogrammet Henriksdal 2017 har rekordmånga 460 personer och föreningar lämnat in yttranden på kommunens förslag att bygga upp till 1900 nya lägenheter på Henriksdalsberget, i Finnboda och mellan Henriksdalsringen och Henriksborg samt 1000 kontorsplatser vid DanvikCenter som ingång till Saltsjöqvarn.

Kartan visar tilltänkt ny bebyggelse inom planprogrammet för Henriksdal innan man reviderade planen efter 460 yttranden
Kartan visar tilltänkt ny bebyggelse inom planprogrammet för Henriksdal innan man reviderade planen efter 460 yttranden

Många lyfte då att Henriksdalsberget är mycket isolerat med bil- och gångvägar som pekar mer mot Stockholm än mot Sickla dit tunnelbanan ska dras, alltså själva anledningen till varför Alliansen i Nacka vill förtäta Henriksdal, Finnboda och Saltsjöqvarn.

Liberalerna kom då med idén att bygga en 250 meter gång- och cykelbro mellan Henriksdalsringen och Sickla efter att en medlem som jobbat med brokonstruktion tog fram ett förslag.

Fem år hände ingenting

Idén togs då med i reviderade planförslaget för Henriksdal. När detaljplanen för första etappen i planprogrammet för Henriksdal (alltså etappen Henriksdalsbacken inklusive västra Trolldalen) gick på samråd våren 2022 fanns dock inget med om gång- och cykelbron till Sickla.

Lina Olsson från Nackalistan berättade för mig att när man skulle rösta i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden om detaljplanen för Henriksdalsbacken skulle gå på samråd, så tog hon upp gång- och cykelbron:

Jag sade att vi hade glömt bron till Sickla. Alla tittade förvånade på mig och sade att jag hade rätt. Därefter var alla engagerade i gångbron.

Jag som representant för nätverket Bevara Trolldalen! och Cecilia Purits från brf Utsiken 1-35 träffade tjänstemännen vid Nacka kommun i februari 2022 några dagar efter att samrådet hade börjat. Tjänstemännen hade inget konkret att säga om bron och påpekade att det är osäkert om den kan bli av pga riksintressen.

Så skulle en hängbro till Sickla kunna se ut
Så skulle en hängbro från Sickla till Henriksdalsringen kunna se ut

Valår! Så bron är på tapeten igen

Men i september 2022 är det kommunalval igen. I Nacka Värmdö Posten från 3 maj kan vi därför läsa att ett skarpt förslag för bron väntas före sommaren. Istället för en öppen hängbro ska man istället utreda en tunnelformad bro:

Då skulle man slippa snöröjning, och det skulle vara bra då snöröjningsfordon är väldigt tunga. Dock behöver ambulans och polis kunna köra på bron (…)

Gunilla Grudevall-Steen, Liberalerna

Hoppas att förslaget inte faller i glömska igen efter kommunalvalet i september 2022.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Efter 5 passiva år: Förslag om gångbro till Sickla väcks till liv igen”

  1. Bro i tunnelform, mörkt, utmärkt för kriminella gärningar. Hur tänker man där? Fråga polisen de vet bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: