Ur försvunna biblioteket: Kvarnholmen, en unik historia

Kvarnholmen - en unik historia

Veckans bok: Kvarnholmen, en unik historia. I väntan på att löftet om ett bibliotek på Kvarnholmen, Finnboda eller Henriksdal uppfylls, kommer jag varje vecka att presentera en bok om västra Sicklaön ur min egen samling.

Både Kvarnholmen och Henriksdalsringen hade tidigare egna bibliotek. När nya stadsdelen på Kvarnholmen marknadsfördes av KUAB och Nacka kommun lovade man ett nytt bibliotek på Kvarnis.

Recension: Kvarnholmen, en unik historia

Kvarnholmen, en unik historia heter KUABs bok från 2013 om halvöns historia. Emma Ångström ansvarade för research och text medan Assi Abdel-Baki ledde projektet. Louise Bååth på Kingisland Design stod för formen.

Boken med sina 98 sidor är uppdelad i 7 olika kapitel:

  • I begynnelsen: 1500-talet
  • En industriell revolution: 1600- och 1700-talet
  • Kvarnen Tre Kronor: 1800-talet
  • Arkitekturen
  • Livet på Kvarnholmen
  • Kvarnholmen i modern tid
  • Kvarnholmen i förändring

Jag gillar att boken inte bara berättar om Qvarnen Tre Kronor, Kooperativa Förbundets verksamhet och funkisarkitekturen utan även hintar om Kvarnholmens mer dolda sidor.

Däribland finns riksföreståndaren Sten Sture den äldre om ägde Kvarnholmen på 1400-talet, sommarbostaden Fredriksberg med paviljong, krogen som sjöfarare tog en sup redan under 1600-talet på, Hästholmsvarvet som byggdes på 1907 m.m.

Det som stör mig är att man förväxlar Västra Sicklaön med Kvarnholmen när man skriver “förutom Grill fanns flera andra framstående personer på Kvarnholmen…”. På den tiden hette ön Hästholmen och handelsfamiljen Grill har antagligen aldrig satt en fot på den.

Läs boken på Internet

Boken finns för övrig att läsa på Internet – du kanske ser den tom nedanför.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: