Medborgarförslag om naturreservat i Trolldalen och Ryssbergen blev nedröstat

Kärret i skogen Trolldalen mellan Henriksdalsringen, Svindersviken och Finnboda - Danvikstull

I måndags avslog Kommunstyrelsen medborgarförslaget om ett naturreservat i Trolldalen och Ryssbergen som en granne på Kvarnholmen hade lämnat in.

Förra veckan berättade jag om medborgarförslaget som en granne på Kvarnholmen hade lämnat in till Nacka kommun redan i februari 2022.

Nu har medborgarförslaget hunnit behandlas i Kommunstyrelsen där gamla majoriteten fortfarande styr.

Medborgarförslaget stöttes av Nackalistan, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna men inte av Socialdemokraterna som tidigare röstade för en exploatering av Ryssbergen och inte av Miljöpartiet heller.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna som har majoritet i Kommunstyrelsen gick på arbetsutskottets linje att avslå medborgarförslaget.

”Vi tycker att flera saker i tjänsteskrivelsen är felaktiga, först så står det att områdets yta är för liten för att utgöra ett naturreservat. Naturområdet som boende kallar för Trolldalen är ungefär 8-9 ha stort men det ingår i ett naturområde på 19 ha runt Henriksdalsringen”, säger Mikael Carlsson, Nackalistan, på påståendet att Trolldalen skulle vara för litet för att bli ett reservat.

”Vi i Vänsterpartiet är inte överens med alliansmajoriteten om avvägningen mellan bostadsproduktion och naturskydd. I dag får de ekonomiska villkoren styra för mycket”, säger Tomas Ottosson, Vänsterpartiet.

Karta visar skogen Trolldalen mellan Henriksdalsringen, Finnboda och Svindersviken i Nacka
Karta visar skogen Trolldalen mellan Henriksdalsringen, Finnboda och Svindersviken i Nacka

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: