KUAB & Nacka kommun diskuterar förslagen för bättre utemiljö på Kvarnholmen

För mer än två månader sedan fick KUAB och Nacka en lista från Trivselgruppen Kvarnholmen med synpunkter och förbättringsförslag för utemiljön på Kvarnholmen.

Vi i Trivselgruppen Kvarnholmen (jag, Marianne Oldenburg och ett 30-tal grannar) hade i augusti och september 2022 sammanställt listan:

KUAB och Nacka kommun lovade att titta på listan och att återkomma. Just när vi undrade vad som har hänt med löftet att återkomma så hörde faktiskt både KUAB och Nacka kommun av sig.

Diskussionerna är igång på norra kajen på Kvarnholmen om halvöns utemiljöer
Diskussionerna är igång på norra kajen på Kvarnholmen om halvöns utemiljöer

Kommunens svar

Pia Helgodt, projektledare på Nacka kommun, svarade så här:

Som ni sett i tidigare meddelanden så har vi haft olika möten angående era synpunkter. Mycket berör ju markområden som kommunen inte sköter och de har vidarebefordrats.

De åtgärder som kommunens driftenhet kan åtgärda nu är dels att klippa bort ogräs vid Tre kronors backe. Detta arbete påbörjas i vår och kommer att skötas framöver.

Dessutom kommer det att byggas en hundrastgård bakom gabionmurarna nära Svindersviksbron.

I övrigt så får vi hänvisa till de som jobbar med den fortsatta utvecklingen av Kvarnholmen.

Ogräset har tagit över Tre Kronors-backe
Ogräset har tagit över Tre Kronors-backe

KUABs feedback

Jag och Marianne var initialt besvikna att kommunen bara tänkte sig klippa ogräset men inte vill jobba med de andra synpunkterna och förslagen.

Då hörde dock även Peter Smith, affärsområdeschef exploatering på KUAB, av sig. Han skrev i ett e-mail så här:

Vi har tillsammans med Nacka Kommun en genomgång av era synpunkter inbokad inom kort och kommer då att gå igenom hur vi kan bemöta de önskemål på förändringar på Kvarnholmen som ni har framfört.

Som du kanske förstår har vi på KUAB, trots att vi för närvarande förvaltar stora delar av Kvarnholmen, inte själva alltid rådighet kring hur de allmänna anläggningarna gestaltas i och med att vi bygger ut dessa på uppdrag av Nacka Kommun.

Av den anledningen skulle vi först behöva diskutera hur vi kan gå vidare tillsammans med kommunen.

Besked kommer om två veckor

KUAB och Nacka kommun kommer alltså att träffas nästa fredag för att diskutera listan. Därefter ska Peter Smith höra av sig till mig och Marianne.

Han medgav att informationen till boende har varit bristfällig och att det har varit otydligt vem som ansvarar för vilka ytor på Kvarnholmen. Men att KUAB kommer att försöka förbättra informationen på kvarnholmen.com samt involvera boende lite mer.

Jag sade också att det i det här skedet är viktigt att hitta några “low hanging fruits” i listan och jobba långsiktigt med de mer krävande punkterna.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: