Kulturhus på Kvarnholmen, Henriksdal eller Finnboda röstades ner av Alliansen

Kille spelar cello

År 2040 är vi nästan 20000 personer på Kvarnholmen, Henriksdal eller Finnboda. Då kommer det behövas mer än bara bostäder för att inte riskera bli en sovstad, t.ex. kulturhus och föreningslokaler.

Konstantin Irinas brandtal för kulturhus & föreningslokaler på Kvarnholmen, Henriksdal eller Finnboda

Jag började 2007 att engagera mig för västra Sicklaön inom hyresgästföreningen, naturskyddsföreningen, hembygdsföreningen och genom min blogg vastrasicklao.se. Genom åren har jag träffat många engagerade Nackabor som ville göra något för sitt närområde:

Om det nu var grannarna på Henriksdalringen som ställde upp som nattvandrare för att hålla koll på traktens ungdomar.

Eller några datorintresserade mödrar i Saltsjöqvarn som ville hålla sommarkurser i programmering för traktens ungdomar.

Eller ett 30-tal grannar på Kvarnholmen som startade föreningen Kultur & Möten för att hålla i olika kulturaktiviteter som stärker gemenskapen i nybyggda bostadsområdet.

Eller Sanna och Manzoor som håller i Café Vy på Henriksdalsringen med allt från bouletävlingar, dansevenemang, midsommarfirande och barnlitteraturhelg.

Munspelet och Havrekvarnen på Kvarnholmmen
Munspelet och Havrekvarnen på Kvarnholmmen

Dåliga förutsättningar för långsiktiga kulturinitiativ

Men allt engagemang och goda idéer stötte på samma hinder: Det saknas subventionerade lokaler i närområdet för att kunna driva en långsiktig förenings- eller kulturverksamhet.

Det funkar inte att hänvisa engagerade privatpersoner, nätverk, initiativ och föreningar till dyra lokaler som måste hyras åt gången, exempelvis matsalen i Vilans skola för 500 SEK i timmen därtill lika mycket för en projektor.

Egentligen har både kommunen och byggherren KUAB sett behovet och lovat bibliotek och kulturlokaler när planprogrammet för Kvarnholmen presenterades för över 10 år sedan. Men nu vill de inte längre kännas vid löftet.

Café vy på Henriksdalsberget
Café vy på Henriksdalsberget

Västra Sicklaön riskerar att bli en sovstad

Idag är vi runt 9.000 boende i området Henriksdal, Saltsjöqvarn,
Finnboda, Finnberget och Kvarnholmen. 2030 eller kanske närmare 2040 är vi närmare 20.000 boende.

Risken är att västra Sicklaön blir en sovstad utan möjlighet för föreningar, nätverk och kulturskapande att svetsa ihop folk, ge kommundelen sin egen karaktär och skapa en mötesplats för alla generationer.

Likande kulturhus finns exempelvis i Dieselverkstan, Fisksätra, Orminge och Älta.

Två konkreta förslag röstades ner av Alliansen

Det är därför jag har gjort två konkreta från Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige som tyvärr har röstats ner av Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna), Miljöpartiet och Sverigedemokraterna men som fick stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet:

  1. Skapa ett kulturhus på Kvarnholmen, Henriksdal eller Finnboda. Eftersom det också saknas bibliotek, fritidsgårdar och träffpunkter för äldre i trakten så kan kulturhuset också samlokaliseras för att ge en hög nyttjandegrad och bli en mötesplats för alla generationer.
  2. Hyr enstaka förenings- och kulturlokaler i trakten tills kulturhuset öppnar sina dörrar.

Varifrån ska pengarna komma?

Pengarna skulle exempelvis tas från

Danviks hospital i Nacka

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

%d