Avstängning av strandpromenaden: Ordförande i natur- & trafiknämnden måste svara på frågor

Strandpromenaden mellan Kvarnholmen och Danviksbron kommer vara avstängd på olika ställen i minst två år. Avstängningen drivs av andra aktörer men Nacka kommun är delaktig på något hörn.

Strandpromenaden längs med Kvarnholmens norra kaj, Finnboda kaj och Saltsjöqvarns kaj till Danviksbron används flitigt av oss som bor här för rekreation (promenader, hundrastning, jogging, picknick, uteserveringar m.m.) men också för att ta sig till SL-båtens bryggor, gå eller cykla till jobbet och inte minst för att komma till ICA Nära Finnboda då det saknas en matbutik i Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Henriksborg.

Finnboda kaj

Den används lika mycket av invånare från Sjöstaden och Södermalm som av turister som vill upptäcka miljön runt Inloppet eller bor på Elite Hotel Marina Tower.

Men det är inte bara naturupplevelsen som gör den är så populär jämfört med Kvarnholmsvägen. Många föredrar strandpromenaden eftersom de slipper buller och avgaser från trafiken, korsa bilvägar och nivåskillnader.

Kvarnholmens norra kaj med SNÖ

Avstängning på tre ställen

Nu kommer strandpromenader (grönt på kartan) att stängas av inom olika projekt:

Karta över strandpromenaden mellan Danviksbron och Kvarnholmen
Karta över strandpromenaden mellan Danviksbron och Kvarnholmen

Svårt för oss boende att få svar och hänsyn

Många boende har de senaste månaderna hört av sig till Nacka kommun, Länsstyrelsen, Stockholms Vatten och Avfall, Trafikverket, markägare… utan vettiga svar, tydligt ansvarstagade och lösningsförsök.

Nu gör jag ett försök att lyfta frågan genom en interpellation i Nacka kommunfullmäktige till Peter Zethreus (Moderaterna) i natur- och trafiknämnden som är ansvarig för kommunens del i projekten. Min interpellation kommer tas nog upp i februari.

Frågorna som jag vill ha svar på är:

  • Har Nacka kommun godkänt avstängningen av strandpromenaden?
  • Har Nacka kommun ställt krav på att strandpromenaden ska vara öppen så mycket som möjligt?
  • Har Nacka kommun ställt krav på att en likvärdig väg (tillgänglig, utan stora omvägar) erbjuds?
  • Har Nacka kommun undersökt om eventuella åtgärder måste inledas för att säkerställa tillgänglighet, skyltning m.m. på ersättningsvägar?
Saltsjöqvarn kaj med Elite Hotel Marina Tower, båtbryggan och Boule & Berså

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

%d bloggare gillar detta: