Västra Sicklaöns gator & torg dåligt rustade för sommarvärmen

Gröna korridorer på Neubaugasse i Wien

Antal dagar med värme över 30 grader ökar. Men medan man i städer som Wien investerar i åtgärder för att sänka utomhustemperaturen och ge tillfällig svalka saknas sånt tänk när Nacka bygger stad på Karnholmen, Henriksdals, Finnboda och Saltsjöqvarn.

Allt varmare somrar i Stockholm

2018 rapporterade SMHI att vi hade 18 dagar med minst 30° C värme i Stockholm. 2014 uppmättes bara var fem sådana dagar och 2007 sju sådana dagar.

Medeltemperaturen för somrarna i Stockholm för referensnormalperioden 1961 – 1990 var 16,3° C. Under rekordåret 2018 var julimedeltemperaturen däremot 22,5° C, den högsta som någonsin har uppmätts i Sverige.

Nu är inte alla somrar så här varma som 2018 men om prognoserna för ökningen av årsmedeltemperaturen pga klimatförändringen stämmer så borde vi räkna med att 2018 inte kommer vara en engångsföreteelse.

Österrikes huvudstad anpassas för högre temperaturer

Wien ligger 1700 km söder om Stockholm. Här uppmättes 2016 – 2021 otroliga 20 till 38 dagar per år där medeltemperaturen nådde 30° C eller högre.

Det har gjort att de regerande politikerna i Wien (Socialdemokraterna & Liberalerna sedan 2020, innan dess Socialdemokraterna & De Gröna) både på stads- och stadsdelsnivå har genomfört ett antal åtgärder för att

1) sänka utomhustemperaturen på gator och torg

Några åtgärder som märks här är att man på största köpgatan Mariahilfer Strasse har inskränkt biltrafiken och låtit träden växa i flera våningers höjd. Alltså ingen radikal kapning av trädkronorna som i Sverige.

Våningshöga träd på Mariahilfer Strasse i Wien
Våningshöga träd på Mariahilfer Strasse i Wien

Även i tvärgator som trendiga Neubaugasse och Zieglergasse samt invandrartäta Thaliastrasse har man skapat korridorer med växtöar, oftast ett träd omgiven av en jordbädd med blommor och örter och ett skyddande staket runtom.

Gröna korridorer på Neubaugasse i Wien
Gröna korridorer på Neubaugasse i Wien

Det minskar antalet hårdgjorda ytor (dvs ytor täckta med sten, betong och asfalt som bidrar till höga temperaturer) och samtidigt främjar insektlivet och därmed fågelpopulationen.

Växtöar i Wien med träd, blommor, örter och skyddande staket
Växtöar på Neubaugasse i Wien med träd, blommor, örter och skyddande staket

En annan åtgärd som märks är att det finns små markfontäner här och där som regelbundet skjuter vatten. Det får fritt rinna av, fukta växtöarna och kyla ner omgivningen ytterligare när den förångas.

Markfontäner i Wien
Markfontän i Wien

2) bjuda stadens invånare på svalka när de umgås på gator och torg

Några åtgärder för att skapa skugga och högre fuktighet har redan nämnts. På vissa ställen där det var svårare att plantera träd har man istället byggt växttäckta pergolor av alla slag.

Pergola i Wien
Pergola på Zieglergasse i Wien

Positivt också att många krogar och caféer har anslutit sig till åtgärderna för att locka kunder trots sommarhetta.

Restauranger i Wien lockar gäster med gröna oaser
Restauranger i Wien lockar gäster med gröna oaser

Gratis vattenkällor för både människor och hundar finns nu i hela staden i både en variant från sekelskiftet och i en modernare variant.

Vattenkällor på torget Am Hof i Wien för både människor och hundar
Vattenkällor på torget Am Hof i Wien för både människor och hundar

En attraktion är ångfontänerna som man går igenom och känner svalka på hela kroppen. Vattekällorna och ångfontänerna finns i närheten av växtöarna för att vattnet kan tas upp av jorden och växterna.

Ångfontän på Zieglergasse i Wien ger svalka på hela kroppen
Ångfontän på Zieglergasse i Wien ger svalka på hela kroppen

Inget sånt i Nacka

Tyvärr saknas något liknande när Nacka bygger stad på Kvarnholmen, i Henriksdal, Finnboda och Saltsjöqvarn. Tvärtom har träd systematiskt kapats av KUAB på Kvarnholmen, av HSB runt Danvikshem och av Nacka kommun längs med Kvarnholmsvägen, på Henriksdalsberget och intill ödekyrkogården.

En del saker kan vi skylla på att många detaljplaner och skötselplaner härstammar från tiden före insikten om klimatkatastrofen och resultaten syns först nu pga långa byggprocesser. Men eftersom styrande politiker från M, C, L och KD fortfarande vill exploatera värdefulla naturområden som Ryssbergen, Trolldalen och Svindersberg går det inte längre att skylla på okunskap.

Karta med hotad skog runt Svindersviken
Karta med hotad skog runt Svindersviken: gult (redan borta), rött (ska exploateras)

Hur värmeanpassade är torgen i Henriksdals, Finnboda, Kvarnholmen och Saltsjöqvarn?

Torget på Henriksdalsberget (ska heta Katarina Taikon-torget i framtiden) som i grunden har skapats i slutet av 1960-talet / början av 1970-talet är faktiskt rätt ok. Här finns det en hel del grönska kvar från innergården men de stora träden i mitten har kapats av Nacka kommun. Gamla fontänen är sedan 15 år tillbaka avstängd.

Henriksdalsringens torg
Henriksdalsringens torg

Henriksdalsringens bilfria innegård är däremot en lummig oas med träd, buskar, gräsmattor, lekplatser och pergolor som vi måste värna om.

Torget utanför ICA Nära Finnboda är det värsta exemplet. Allt är stenlagt med en sittgrupp i mitten men ingen grönska, vattenkälla eller minsta pinne som kan bjuda på skugga.

Torget utanför ICA Nära Finnboda
Torget utanför ICA Nära Finnboda

Det är inte bättre på kajtorget i Finnboda som på sin höjd är en vändplan idag.

Kajtorget i Finnboda
Kajtorget i Finnboda

Nere på norra kajen på Kvarnholmen fläktar det skönt. Men träd och planteringar saknas helt och hållet.

Uppe framför Havrekvarnen ska ett litet stenlagt torg skapas med åtminstone ett träd.

Kvarnholmstorget mellan Ebba Brahe skolan och centrumet är också stenlagt och kanske inte så inbjudande men här finns det åtminstone träd.

Kvarnholmstorget
Kvanholmstorget

Mannagrynstorget i Saltsjöqvarn är också en enda hårdgjord yta men den är iaf inramad av träd. Tyvärr för korta för att verkligen påverka utomhustemperaturen. Alla grannar klagar på över 28 graders varma sovrum och börjar skaffa AC.

Mannagrynstorget i Saltsjöqvarn
Mannagrynstorget i Saltsjöqvarn

Kryssa Konstantinos Irina i kommunalvalet & rösta på Nackalistan!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag som driver nyhetsbloggen heter Konstantinos Irina, är hemma i Saltsjöqvarn & bodde innan dess på Henriksdalsringen. I år kandiderar jag för Nackalistan för att kämpa för de lokala frågorna som har hamnat i kläm när Nacka bygger stad:

1. Bevara naturen runt Svindersviken – Trolldalen, Ryssbergen & Svindersberg.

2. Trygga våra barns framtid – säkra skolvägen när Nacka bygger stad, bygg hemmanära idrottsplatser, ta inte bort Vilans stora skolgård…

3. Förhindra en trafikinfarkt på Kvarnholmsvägen – bygg om vägen och korsningen, ge seniorerna en hiss, bygg en gångbro till Sickla, höj turtätheten på buss 55 & upp till Finnberget…

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet – öppna ett bibliotek på Kvarnholmen, stötta föreningslivet med lokaler…

Läs mer om varför du borde rösta på mig…

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: