Funkisraderna på Kvarnholmen har fasadrenoverats

De 30 radhusen på Kvarnholmen är sedan 2016 ett byggnadsminne. Under våren och sommaren 2022 har husens fönster, fasader och källardörrar renoverats efter tillstånd från länsstyrelsen.

En byggnadsantikvarie har deltagit som expert i projektet. Vid renoveringen återställdes också husens ursprungliga ljusa kulörer.

1928 hade antalet anställda vid Kooperativa förbundets Kvarnen Tre Kronor ökat så mycket att det blev nödvändigt att bygga nya bostäder på Kvarnholmen.

Kooperativa förbundets arkitektkontor (KFAI) ansvarade för att skapa bostadsområdet på södra Kvarnholmen. Arkitekterna Eskil Sundahl och Olof Thunström svarade för utformningen.

Vägnamnen anknyter till kvarnverksamheten

Radhusen är grupperade i fyra parallella rader. De har sina entréer mot norr och trädgårdar mot syd. Vägarna mellan och längs med raderna har anknytning till Kooperativa förbundets kvarnverksamhet:

  • Havrevägen
  • Vetevägen
  • Rågvägen
  • Siktvägen
  • Valsvägen

Idag ägs radhusen av bostadsrättsföreningen Funkisraderna.

Radhusen på Kvarnholmen
Radhusen på Kvarnholmen vid en stadsvandring för runt 15 år sedan

Kryssa Konstantinos Irina i kommunalvalet & rösta på Nackalistan!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag som driver nyhetsbloggen heter Konstantinos Irina, är hemma i Saltsjöqvarn & bodde innan dess på Henriksdalsringen. I år kandiderar jag för Nackalistan för att kämpa för de lokala frågorna som har hamnat i kläm när Nacka bygger stad:

1. Bevara naturen runt Svindersviken – Trolldalen, Ryssbergen & Svindersberg.

2. Trygga våra barns framtid – säkra skolvägen när Nacka bygger stad, bygg hemmanära idrottsplatser, ta inte bort Vilans stora skolgård…

3. Förhindra en trafikinfarkt på Kvarnholmsvägen – bygg om vägen och korsningen, ge seniorerna en hiss, bygg en gångbro till Sickla, höj turtätheten på buss 55 & upp till Finnberget…

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet – öppna ett bibliotek på Kvarnholmen, stötta föreningslivet med lokaler…

Läs mer om varför du borde rösta på mig…

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: