Funkisraderna på Kvarnholmen har fasadrenoverats

De 30 radhusen på Kvarnholmen är sedan 2016 ett byggnadsminne. Under våren och sommaren 2022 har husens fönster, fasader och källardörrar renoverats efter tillstånd från länsstyrelsen.

En byggnadsantikvarie har deltagit som expert i projektet. Vid renoveringen återställdes också husens ursprungliga ljusa kulörer.

1928 hade antalet anställda vid Kooperativa förbundets Kvarnen Tre Kronor ökat så mycket att det blev nödvändigt att bygga nya bostäder på Kvarnholmen.

Kooperativa förbundets arkitektkontor (KFAI) ansvarade för att skapa bostadsområdet på södra Kvarnholmen. Arkitekterna Eskil Sundahl och Olof Thunström svarade för utformningen.

Vägnamnen anknyter till kvarnverksamheten

Radhusen är grupperade i fyra parallella rader. De har sina entréer mot norr och trädgårdar mot syd. Vägarna mellan och längs med raderna har anknytning till Kooperativa förbundets kvarnverksamhet:

  • Havrevägen
  • Vetevägen
  • Rågvägen
  • Siktvägen
  • Valsvägen

Idag ägs radhusen av bostadsrättsföreningen Funkisraderna.

Radhusen på Kvarnholmen
Radhusen på Kvarnholmen vid en stadsvandring för runt 15 år sedan

Rösta på Konstantinos Irina i kommunalvalet!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag som driver den nyhetsbloggen heter Konstantinos Irina, är hemma i Saltsjöqvarn & bodde innan dess på Henriksdalsringen. I år kandiderar jag för Nackalistan för att kämpa för de lokala frågorna som har hamnat i kläm när Nacka bygger stad:

1. Bevara vår närnatur – Trolldalen, Ryssbergen & Svindersberg.

2. Trygga våra barns framtid – säkra skolvägen när Nacka bygger stad, bygg hemmanära idrottsplatser, ta inte bort Vilans stora skolgård…

3. Förhindra en trafikinfarkt på Kvarnholmsvägen – bygg om vägen, ge seniorerna en hiss, bygg en gångbro till Sickla, låt vissa turer på buss 53 återigen trafikera Saltsjöqvarn och Danvikshem…

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet – öppna ett bibliotek på Kvarnholmen, stötta föreningslivet med lokaler…

Läs mer om varför du borde rösta på mig…

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: