Åk med buss 469 till badbryggan i Kyrkviken

Många i Henriksdal, Saltsjöqvarn, Finnboda och Kvarnholmen är sugna på att bada men Svindersviken, Inloppet och Hammarby sjö är inte riktigt lämpliga.

I Svindersviken och Hammarby sjö är det giftiga sediment från tidigare industrier som superfosfatfabriken i Gäddviken som är utmaningen. Gäddviken tillhör länets 10 mest förorenade vatten.

Svindersviken nedanför Trolldalen

Vid kajerna mot Inloppet på Kvarnholmen, Finnboda, Danvikstrand och Saltsjöqvarn är det däremot en upprensning från resterna efter Kvarnen Tre Kronor, Finnboda varv och kvarnverksamheten i Saltsjöqvarn som skulle behövas.

Ändå ser jag envisa grannar som på egen risk hoppar i vattnet vid Finnboda kaj, norra kajen på Kvarnholmen och i Hästholmssundet.

Hästholmssundet

Båttrafik och avloppsvatten

Därtill kommer risken att “krocka” med privat och allmänn båttrafik.

Vi inte heller glömma att Henriksdals reningsverk dumpar sitt vatten här efter en process som tyvärr inte kan få bort all “skit”.

Politikerna i Stockholms stad bestämde sig för 10 år sedan att flytta Bromma reningsverk till Henriksdal. Så det kommer dumpas ännu mer renat avloppsvatten nedanför Danvikshem inom projektet Nya Östbergatunneln.

Några få kan bada inomhus

Seniorerna bakom Danvikshem och grannarna på Henriksborg har i alla fall simbassänger. Likaså Centralbadet vid Elite Hotel Marina Tower.

I väntan på utomhusbaden

Det finns också osäkerheter kring “om” och “när” utomhusbaden på Oceankajen på Kvarnholmen och utanför Elite Hotel Marina Tower blir av.

Visionsbild för Oceankajen på Kvarnholmen

Bryggdäcken i Kyrkviken

När jag var på väg till Papa Lee Bakery med buss 469 upptäckte jag de stora badbryggorna i Kyrkviken som blev klara juli 2022.

Den västra bryggan är 600 m² stor och erbjuder olika slags sitt- och liggplatser. Här får du dock inte bada.

På den östra bryggan på 1300 m² kommer du ännu närmare vattnet. Här är du också välkommen att bada.

Läs mer om bryggorna i Kyrkviken…

Kryssa Konstantinos Irina i kommunalvalet & rösta på Nackalistan!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag som driver nyhetsbloggen heter Konstantinos Irina, är hemma i Saltsjöqvarn & bodde innan dess på Henriksdalsringen. I år kandiderar jag för Nackalistan för att kämpa för de lokala frågorna som har hamnat i kläm när Nacka bygger stad:

1. Bevara naturen runt Svindersviken – Trolldalen, Ryssbergen & Svindersberg.

2. Trygga våra barns framtid – säkra skolvägen när Nacka bygger stad, bygg hemmanära idrottsplatser, ta inte bort Vilans stora skolgård…

3. Förhindra en trafikinfarkt på Kvarnholmsvägen – bygg om vägen och korsningen, ge seniorerna en hiss, bygg en gångbro till Sickla, höj turtätheten på buss 55 & upp till Finnberget…

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet – öppna ett bibliotek på Kvarnholmen, stötta föreningslivet med lokaler…

Läs mer om varför du borde rösta på mig…

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: