Många bra idéer samlades på trivselpromenaden på Kvarnholmen

Drygt 15 grannar från Kvarnholmen kom i tisdags till min trivselpromenad på för att samla idéer för hur man kan förbättra utemiljöerna. Bättre information och involvering, mer grönska och hundrastgårdar samt mindre stenkross och fula staket var några medskick.

Vi antecknade idéerna och tog bilder, renskriver och sorterar dessa för att senare återkomma för att kolla om vi har förstått rätt eller missat något.

Bristande information, involvering & otydligt ansvarsfördelning

De flesta deltagare började sin berättelse om hur de har identifierat ett förbättringsområde, hört av sig till KUAB eller Nacka kommun men fått besked om att det är den andra parten som ansvarar.

Några deltagare påpekade att KUAB tidigare jobbade mycket noga med att informera boende om vad som händer. Det fanns info på kvarnholmen.com, nyhetsbrev och infomöten.

Planerna är satta för Kvarnholmen med upp till 7000 boende men KUAB och Nacka kommun skulle ändå kunna involvera boende i frågor om utemiljön. Tidigare fanns öppna möten och workshops inom projektet Kolibri som landade i bl.a. temalekparken Lilla Kvarnholmen.

Tomma ytan under Munspelet
Tomma ytan under Munspelet

Norra kajen, Tre Kronors-backe och Hästholmsparken

Det som alla var överens om är att norra kajen, Kvarnholmens ansikte utåt, känns ofärdig och ogästvänlig:

  • Norra kajen saknar helt grönska i form av träd och planeringar.
  • Det är oklart om betongelementen på norra kajen ska vara konst eller ett ställe att sitta på.
  • Tomma ytan under Munspelet som skulle bli evenemangsarena borde temporärt kunna användas för allt från park och hundrastgård till basketplan (som stör mindre) och stadsodlingar.
  • Kuren vid bryggan skyddar inte mot vind, regn och snö.
  • Don Bar borde få längre kontrakt än ett år i taget.
  • Maffiga staketet / räcket mot Saltsjön i kombination med stenkross.
  • Food trucksen med sin dieselmotor borde på en bättre placering.
  • Växtligheten i Tre Kronors-backe borde skötas om.
  • Vad hände med Hästholmsparken efter marksaneringen? Arbetet står stilla.
Ogräset har tagit över Tre Kronors-backe
Ogräset har tagit över Tre Kronors-backe

Var ska hundarna ta vägen?

Några deltagare påpekade att man har helt missat många av de runt 3000 personerna som redan bor på Kvarnholmen har skaffat hund men att det saknas hundrastgård.

En mindre hundrastgård ska utifrån ett medborgarförslag skapas mellan Svindersviksbron och skogsdungen på östra Kvarnholmen (= Fredriksberg) men det kommer inte räcka långt.

Konstantinos Irina – det är jag som skriver!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag som driver nyhetssajten sedan 2007 heter Konstantinos Irina, är hemma i Saltsjöqvarn & bodde innan dess på Henriksdalsringen.

Sedan hösten 2022 är jag också ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige där jag kämpar för de lokala frågorna som hamnar i kläm när Nacka bygger stad:

1. Bevara naturen runt Svindersviken Trolldalen, Ryssbergen, Svindersberg, östra Kvarnholmen & södra Finnberget borde bli naturreservat.

2. Trygga våra barns framtidsäkra skolvägarna vid Kvarnholmsvägen och i Henriksdalsbacken när Nacka bygger stad, bygg hemmanära idrottsplatser, ta inte bort Vilans stora generösa skolgård…

3. Förhindra en trafikinfarkt på Kvarnholmsvägenbygg om vägen och korsningen, ge seniorerna vid Danvikshem en hiss, bygg en gångbro till Sickla, höj turtätheten på buss 55 & upp till Finnberget, fixa cykelvägen längs med Kvarnholmsvägen, öppna upp strandpromenaden i Finnboda

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet & bevara Nackas kulturmiljöer – öppna ett bibliotek på Kvarnholmen, erbjud föreningslivet med billiga lokaler, stötta Café Vy på Henriksdalsringen, riv inte / flytta historiska hus som Nacka station och disponentbostaden i Finnboda…

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d