Genmäle: Demokratin på svaga ben när ett parti styr i 40 år

Demonstration för Trolldalen, Ryssbergen och Svindersberg framför Nacka stadshus

För två veckor sedan gjorde sig kommunalrådet Peter Zethraeus (M) lustig över att jag berättar på min blogg om hur kommunen använder skattepengar för att driva ärenden mot medborgare som berikar demokratin.

Konkret rapporterade jag om att boende och miljöorganisationer har överklagat exploateringen av Ryssbergen till Mark- och miljödomstolen i en lång process som inte direkt stärker förtroendet i demokratin:

  1. Politiker av alla kulör lovar inför val efter val att hela Ryssbergen ska bli naturreservat. Men beslutet om naturreservat dröjer av någon anledning.
  2. Plötsligt presenterar kommunen detaljplanen för att exploatera över 25 % av Ryssbergen (egentligen över 30 % om man räknar in andra detaljplaner).
  3. Detaljplanen går på samråd och 180 boende och miljöorganisationer lämnar in synpunkter i tro att det finns en chans att påverka exploateringsgraden.
  4. Majoriteten i kommunen (Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet) och Socialdemokraterna beslutar om exploateringen trots de inkomna synpunkterna.
  5. Boende och miljöorganisationer överklagar till Miljö- och markdomstolen.
  6. Kommunen anlitar advokater för att få igenom sin vilja.

“Jag må vara idealist men jag tror att det finns fler Nackabor som tycker att demokratin i vår kommun står på svaga ben mellan kommunalvalen. Förklaringen kan vara att dagens majoritet har styrt kommunen oavbrutet i över 40 år”, skriver ja i mitt genmäle i veckans nummer av Mitt i Nacka på sidan 28.

Kryssa Konstantinos Irina i kommunalvalet & rösta på Nackalistan!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag som driver nyhetsbloggen heter Konstantinos Irina, är hemma i Saltsjöqvarn & bodde innan dess på Henriksdalsringen. I år kandiderar jag för Nackalistan för att kämpa för de lokala frågorna som har hamnat i kläm när Nacka bygger stad:

1. Bevara naturen runt Svindersviken – Trolldalen, Ryssbergen & Svindersberg.

2. Trygga våra barns framtid – säkra skolvägen när Nacka bygger stad, bygg hemmanära idrottsplatser, ta inte bort Vilans stora skolgård…

3. Förhindra en trafikinfarkt på Kvarnholmsvägen – bygg om vägen och korsningen, ge seniorerna en hiss, bygg en gångbro till Sickla, höj turtätheten på buss 55 & upp till Finnberget…

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet – öppna ett bibliotek på Kvarnholmen, stötta föreningslivet med lokaler…

Läs mer om varför du borde rösta på mig…

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: