Miljöpartiet vill exploatera Trolldalen & bryter sitt vallöfte

Mp var ett av fem partier i Nacka som i valrörelsen sade att man är mot en exploatering av Trolldalen. Istället för att tillsammans med övriga oppositionen nu stoppa planerna stöttar nu Mp exploateringen av skogen.

Alliansen tappade fyra mandat i valet till Nacka kommunfullmäktige och fick totalt 30 av 61 mandat. Därmed saknade Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ett mandat för att fortsätta regera.

Mandatfördelningen i Nacka kommunfullmäktige
Mandatfördelningen i Nacka kommunfullmäktige

Miljöpartiet sålde sig

Nu har Alliansen fått s.k. Miljöpartiet att rösta för Alliansens politik i utbyte mot en arvoderad 0,75 %-post som oppositionsborgarråd samt fler laddstolpar för elbilar och att en klimatdirektör utnämns.

Mp fick bara 5,18 % (- 1,4 %) av rösterna och 3 mandat i kommunalvalet och har egentligen utifrån den storleken inte rätt till att få en oppositionsborgarråd.

Svek mot boende i Henriksdal, Finnboda & västra Sicklaön

I gengäld har s.k. Miljöpartiet kommit överens med Alliansen om att rösta för exploateringen av Henriksdalsbacken inkl. västra Trolldalen på Henriksdalsberget. Det formulerades så här i Nacka Värmdö Posten:

“Partierna ska gemensamt verka för att en detaljplan [för Henriksdalsbacken] med i huvudsak detta innehåll ska antas senast under 2024”.

Västra delen av Trolldalen är den delen som mest värdefull. 650 träd ska skövlas där inkl. 30 – 40 evighetsträd, mest tallar och ekar. Här finns runt 50 rödlistade, fridlysta och värdefulla arter. Läs mer om naturen i västra Trolldalen…

Västra delen är också mest värdefull utifrån ett rekreativt perspektiv eftersom den ligger närmare bostäder, kommunikationer och skolor samt är mer tillgänglig och mindre brant. Hit kommer pedagoger med barnen, folk för att rasta sina hundar, äldre grannar för att ta promenader och föräldrar med sina barn. Läs mer om västra Trolldalens rekreationsvärden…

Karta med detaljplanen för Henriksdalsbacken inkl. västra Trolldalen (= första etappen i planprogrammet för Henriksdal)
Karta med detaljplanen för Henriksdalsbacken inkl. västra Trolldalen (= första etappen i planprogrammet för Henriksdal)

Brutet vallöfte

Inför valet har s.k. Miljöpartiet tillsammans med S, V, Nackalistan och Sverigedemokraterna svarat i Naturskyddsföreningens valenkät att man är mot all exploatering av Trolldalen.

Miljöpartiet hade alltså tillsammans med övriga oppositionen efter valet kunnat stoppa exploateringen av Trolldalen eftersom man är i majoritet.

Utredning om att skydda branter och klippor

Därtill har s.k. Miljöpartiet och Alliansen kommit överens om att pausa detaljplanen för etapp 2 och 3 i exploateringen av Trolldalen för att utreda om de mindre värdefulla delarna (som då är kvar av Trolldalen när värdefulla västra delen är borta) kan få ett formellt skyddat status:

  • klippiga krönet – lila på kartan
  • branterna mot norr och syd – orange på kartan
  • den yngre skogen mellan klippor och branter
Karta över Trolldalen efter alla tre etapper i exploateringen
Karta över Trolldalen efter alla tre etapper i exploateringen

Svek mot föräldrar och idrottsrörelsen

Miljöpartiet har i gengäld gått med på försäljningen av marken i Sicklavallen till fastighetsbolaget Bonava.

Föräldrar och idrottsrörelsen i Nacka ville istället att Sicklavallen utvecklas till en idrottspark. Men det kommer alltså genom Miljöpartiets svek inte att hända.

“De ställer sig bakom ett beslut som är skadligt för folkhälsan, ökar biltrafiken, riskerar en miljökatastrof och som gör skillnad på barn i villaområden och barn i tättbebyggda områden”, säger Ulrica Schwarz i Rädda Nackaidrotten till Nacka Värmdö Posten.

Fotbollsturnering på Henriksdalsringens innergård
Fotbollsturnering på Henriksdalsringens innergård

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Miljöpartiet vill exploatera Trolldalen & bryter sitt vallöfte”

  1. Jaha, då får man väl göra som de gjorde under Almstriden i Kungsträdgården år 1971, alltså klättra upp i träden och vägra lämna dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: