Café Vy på Henriksdalsringen öppnar inte upp i år

Det är inte bara grannarna på Henriksdalsringen som på våren med spänning brukar vänta på att sommarstället Café Vy ska öppna upp igen. Tyvärr kommer caféet inte att öppna upp i år.

Våren 2021 öppnade Sanna Hörnfeldt och Manzoor Zekria sommarstället Café vy vid utsiktsplatsen framför Henriksdalsringen 43. Caféet har blivit en populär träffpunkt för alla åldrar – speciellt för äldre som känner sig ensamma och för barn och ungdomar som inte har skola eller fritidsgård under sommaren.

Sanna serverar färska våfflor på Café Vy
Sanna serverar färska våfflor på Café Vy

”Vi vet att detta är extra tungt för några här uppe på vårt berg, då vissa inte har tillgång till sina balkonger under sommaren och vissa har det svårt att ta sig utanför berget”, skriver Sanna och Manzoor på Facebook.

Mer än lunch och fika

Sanna och Manzoor har inte bara serverat luncher och fika utan har genom åren även anordnat midsommarfirande, dansevent, barnboksfestival, bouleturneringar m.m.

De drömmer också om att bygga upp en mer långsiktig verksamhet med lokaler som de kan använda året runt. Så kan de inte bara erbjuda lunch och fika utan kanske också hålla i återkommande aktiviteter där de kan involvera traktens ungdomar så de får en bättre start på arbetsmarknaden också.

”Vi är för närvarande i väntan på beslut för en mer permanent lösning som kommer att möjliggöra för oss att erbjuda er den bästa upplevelsen på sikt”, skriver de på Facebook.

Flera politiska initiativ

Nacka kommun har tidigare stött Café Vy med t.ex. en boulebana och en pergola. Men de har fått avslag på första ansökan om projektpengar. Däremot fick de en mindre peng till barnboksfestivalen.

Det finns också flera politiska initiativ från Nackalistan, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att hitta mer permanenta lokaler för kultur- och föreningslivet på västra Sicklaön. Så skulle initiativ som Café Vy på Henriksdalsringen eller Kultur & Möten på Kvarnholmen ha en hemvist.

Servering för Café Vy vid Henriksdalsmuren
Servering för Café Vy vid Henriksdalsmuren

Konstantinos Irina – det är jag som skriver!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag driver denna nyhetssajt sedan 2007, är hemma i Saltsjöqvarn och bodde dessförinnan på Henriksdalsringen.

Hösten 2022 fick jag 781 personröster och är nu ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige. Jag kämpar för de lokala frågorna som hamnar i kläm när Nacka fokuserar på tunnelbanan till Sickla & Forum:

1. Bevara naturen runt Svindersviken & förbättra utemiljöer – Trolldalen, Ryssbergen, Svindersberg, östra Kvarnholmen & södra Finnberget borde bli naturreservat, skapa en hundrastgård i Saltsjöqvarn & Finnboda, skapa attraktivare utemiljöer på Kvarnholmen

2. Trygga våra barns framtid – öppna fritidsgård på Kvarnholmen, Finnboda och/eller Sickla, skapa en sommarverksamhet för ungdomar på Henriksdalsringen, säkra skolvägarna vid Kvarnholmsvägen och i Henriksdalsbacken, bygg hemmanära idrottsplatser

3. Öka framkomligheten för alla trafikanter – gör något åt köer, olyckor & fortkörning på Kvarnholmsvägen, ge seniorerna vid Danvikshem en hiss, bygg en gångbro till Sickla, slakta inte buss 402, 55 & 53, fixa cykelvägen längs med Kvarnholmsvägen, öppna upp strandpromenaden i Finnboda

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet & bevara Nackas kulturmiljöer – öppna ett kulturhus och/eller bibliotek på Kvarnholmen, erbjud föreningslivet med billiga lokaler, stötta Café Vy på Henriksdalsringen, riv inte / flytta inte historiska hus, öppna en mötesplats för äldre i Finntorp…