Kommunen vägrar ge skadestånd till halkskadad granne

23 november 2008 halkade Henkanbon Esa Suviijärvi i den oskottade Henriksdalstrappan. Han låg medvetslös på Karolinska sjukhuset i drygt en vecka med skallskador, hjärnblödning och minnesförlust.

Oskottade Henriksdalstrappan mellan Kvarnholmsvägen och Henriksdalsberget (bilden togs 2008-11-22)

Enligt Mitt i Nacka har han fortfarande tinnitus och dålig hörsel på ett öra, balanssvårigheter och dåligt minne. Så Esa och sambon Marietta Kauko vände sig till Nacka kommun för att få ersättning för sjukhuskostnader, förstörda kläder, sveda och värk. Kommunen lämnade över ärendet till försäkringsbolaget som bedömde att kommunen inte hade brustit i ansvaret att vinterunderhålla trappan.

Men verkligheten ser annorlunda ut:

  • Värmeslingorna i trappan från 1980-talet har med jämna mellanrum blivit trasiga och kommunen bedömde 2008 att de inte går att fixa. “Däremot så är gångvägar typ den här trappan prioriterad när det gäller vinterunderhåll och vi kommer att specialbevakning på att den sköts men hör gärna av Er om det skulle vara dålig allt för länge”, skriver tekniska nämndens ordförande Ingegerd Thorngren (e-mail till mig och Katrin Pettersson, 2008-11-21).
  • Dagen efter beskedet snöade det otroligt mycket i Nacka och Henriksdalstrappan var täckt med 15 cm snö. “Trappan var varken sandad eller saltad när jag gick i den klockan 10:30. Den var livsfarlig”, skrev jag (e-mail till Ingegerd Thorngren, 2008-11-22).
  • 23 november halkade grannen i Henriksdalstrappan. “Blev kontaktad av en granne som meddelade mig att hennes son hittat en man medvetslös och blodig i trappan ner mot Kvarnholmsvägen, sista etappen av Henriksdalstrappan, nu på e m. De ringde givetvis ambulans och troligast är att han ramlat i trappan, som när jag åkte förbi där vid 19.00 inte var skottad”, skrev Katrin Petterson (e-mail till kommunen, 2008-11-23).
  • “Har fått koll på att det inte var den ‘bästa’ snöröjningen i trappan i helgen – man har nu fått order om förhöjd uppmärksamhet samt att den är inlagd i jourlistan. Jag hoppas att det skall förbättra det hela avsevärt även om man i denna snö som förekommer nu ligger efter hela tiden eftersom det snöar bakom alla röjningsförsök”, skriver Ingegerd Thorngren (e-mail till mig/Katrin Petterson, 2008-11-24).
  • Först 25 november på eftermiddagen skottades / sandades trappan av Nacka kommuns entreprenör. Den skadade grannens blod är kvar på snön/iset fram tills dess.

Det tog alltså kommunen 3,5 dagar att vinterunderhålla trappan. Vittnen och fotobevis finns. Ändå påstår försäkringsbolaget, entreprenören och kommunen att vinterunderhåll har skett. Antingen är entreprenörens journaler fel, eller så har entreprenören skottat fel trappa eller så liknar deras skottning “kejsarens nya kläder”!

Engagerade grannar försöker nu överklaga ärendet och har vänt sig till tidningar för att få publicitet. Dessvärre har Esa även drabbats av obotlig cancer.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: