Firar du också “bommens dag”?

Gitarrälskaren Tommy Dunberg är en av överlevnadskonstnärerna som bodde i Ryssvikens båtstad som nu heter Marinstaden – ett liv som beskrevt i Åse Fougners dokumentär. På sin blogg berättar han om att båtstadens invånare firade “bommens dag” den 8:e januari.

Ryssviken i Nacka före uppresningsningen inför bygget av Marinstaden

Ryssvikens invånare höll då och då bryggmöte som handlade om allt från att ölen tog slut för fort till att vad som skulle hända med fristadens invånare efter “upprensningen” av Ryssviken.

Efter mötet skulle Tommy och en granne åka iväg med bilen via den branta backen som ännu idag finns kvar, och som tidsvis har märkts som farlig av Nacka kommun. Vägen spärrades då av med en bom, men Tommy och grannen hade glömt att bommen finns där.

Så de hann inte bromsa när de väl såg bommen. Istället fick de bommen över vindsrutan. Vindsrutan gick sönder, men inte bomen, som alltså hade ett alltför dåligt fäste.

“Men bommen i fråga donerade vi till en containeer för att alla som bodde nere i viken var trötta på att stanna och öppna den”, skriver Tommy på bloggen. “Och den dagen fick ett nytt namn av oss. Bommens dag”.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: