I söndags, 27 februari var det dags för ett testbesök på Bakarna kafé och konditori på Jan Inghe-Hagströms Torg i Henriksdalshamnen, där Annika och Erika öppnade eget i november 2010.
Omgivningen

Henriksdalshamnen är fortfarande en byggarbetsplats. Gäster leds via hemmagjorda skyltar från Kanalvägen till Jan Inghe Hagströms-torg, det så kallade hamntorget. Torget verkar vara klart till så där 40 procent.

Hammarby sjö och Norra Hammarbyhamnen syns i bakgrunden, däremot kommer Danviksklippan och Henriksdalsberget att vara helt bortfiltrerade. Sofia kyrkans struthatt kan titta fram. Folk kommer att promenera och sola på kajen.
Inredningen

Allt är fräscht och nytt. Erika, en av caféets ägare, avslöjar att det mesta av inredningen är fynd från Sickla köpkvarter. Tyvärr saknas det kundtoa.
Gästerna

Annars är det blandat publik. Förra helgen var det fullt med småbarn och föräldrar. Den här gången är det ett gäng unga vuxna, ett medelålders par och några till som syntes. “En hel tittar bara förbi för att köpa hem bröd, kaffebröd eller kakor”. Bakarna kafé levererar faktiskt smörgåsar och annat gått till kontoren i DanvikCenter.
Maten
Nästan allt på kaféet bakas och lagas här. Erika berättar att vissa brödsorters deg måste jäsa över natten. Arbetsdagen börjar redan klockan 4:00 för att allt ska vara bakat och klart tills kaféet öppnar klockan 7:00 på vardagar och klockan 9:00 på helgen.

Vi testade Wiener semlan som är gjord på samma smördeg som Wienerbröd. “Smakade fantastiskt!”, säger sambon som frestades av att köpa en till. Men det blev istället en kanelbulle som vi delade. Också den smakade färskt, kanel och inte för sött. Medelåldersparet bakom oss blev därefter offer för vår tjuvlyssning. De åt räkmacka. “Jättegott verkligen. Rikligt med räkor. Även brödet var gott”, var deras betyg. Cappuccinon smakade däremot för mycket skummad mjölk eller välling. Tyvärr blir det ofta så i Stockholm. Vi köpte också ett rågbröd hem som redan på vägen plundrades i kanterna. Därefter blev det tahini och fransk sylt på den.