Recension: Bakarna kafé och konditori i Henriksdalshamnen

I söndags, 27 februari var det dags för ett testbesök på Bakarna kafé och konditori på Jan Inghe-Hagströms Torg i Henriksdalshamnen, där Annika och Erika öppnade eget i november 2010.

Omgivningen
Blick genom Bakarna kaféets fönster: Hammarby sjö och Norra Hammarbyhamnen

Henriksdalshamnen är fortfarande en byggarbetsplats. Gäster leds via hemmagjorda skyltar från Kanalvägen till Jan Inghe Hagströms-torg, det så kallade hamntorget. Torget verkar vara klart till så där 40 procent.

Riktiga vägar saknas fortfarande. Och utsikten är i dagsläget inte precis slående. Men när man tittar utåt genom Bakarnas fönster kan du ana hur det kommer att bli om ett tag: fräscha nya bostadshus med butiker och matställen på gatuplanet. Hammarbyledens motorbåtsklubb har intagit marinan.
Vägen till Bakarna kafé på Jan Inghe Hagströms-torg

Hammarby sjö och Norra Hammarbyhamnen syns i bakgrunden, däremot kommer Danviksklippan och Henriksdalsberget att vara helt bortfiltrerade. Sofia kyrkans struthatt kan titta fram. Folk kommer att promenera och sola på kajen.

Inredningen
Vit och lila är de två dominerande färgerna. Stolar och tulpanerna på borden är lila, medan väggar och bord är vita. Väggen vid borden består av vittlackerade brädor, medan väggen bakom serveringen är kaklad.
Serveringen på Bakarna kafé i Henriksdalshamnen

Allt är fräscht och nytt. Erika, en av caféets ägare, avslöjar att det mesta av inredningen är fynd från Sickla köpkvarter. Tyvärr saknas det kundtoa.

Gästerna
Eftersom Henriksdalshamnen inte är klar ännu kan det vara tunnt med folk på vardagar. Så folk strömmar hit framförallt på helgen. “Många kommer faktiskt hit med färjan från Luma- eller Barnängnsbryggan”, berättar Erika som för övrigt har bott på Henriksdalsberget under en kortare period.
Vit vägg och lila tulpan på Bakarnas bord

Annars är det blandat publik. Förra helgen var det fullt med småbarn och föräldrar. Den här gången är det ett gäng unga vuxna, ett medelålders par och några till som syntes. “En hel tittar bara förbi för att köpa hem bröd, kaffebröd eller kakor”. Bakarna kafé levererar faktiskt smörgåsar och annat gått till kontoren i DanvikCenter.

Maten

Nästan allt på kaféet bakas och lagas här. Erika berättar att vissa brödsorters deg måste jäsa över natten. Arbetsdagen börjar redan klockan 4:00 för att allt ska vara bakat och klart tills kaféet öppnar klockan 7:00 på vardagar och klockan 9:00 på helgen.

Wiener semla, cappuccino och tidning på Bakarna kafé

Vi testade Wiener semlan som är gjord på samma smördeg som Wienerbröd. “Smakade fantastiskt!”, säger sambon som frestades av att köpa en till. Men det blev istället en kanelbulle som vi delade. Också den smakade färskt, kanel och inte för sött. Medelåldersparet bakom oss blev därefter offer för vår tjuvlyssning. De åt räkmacka. “Jättegott verkligen. Rikligt med räkor. Även brödet var gott”, var deras betyg. Cappuccinon smakade däremot för mycket skummad mjölk eller välling. Tyvärr blir det ofta så i Stockholm. Vi köpte också ett rågbröd hem som redan på vägen plundrades i kanterna. Därefter blev det tahini och fransk sylt på den.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: