Hans J berättar om ödekyrkogården på Kvarnholmsvägen

FINNBODA / HENRIKSDALSBERGET | Signaturen Hans J håller i en intressant blogg om kalla krigets historia. I serien Modern arkeologi figurerar även en artikel om gamla kyrkogården mellan Vilans skola och Finnboda förskola.

J. A. Häggs järnkors i ödekyrkogården mellan Finnboda och Vilans skola i Nacka
J. A. Häggs järnkors i ödekyrkogården mellan Finnboda och Vilans skola i Nacka

Hans J tar upp gamla myten om att öderkyrkogården skulle ha varit en kolerakyrkogård men gravstenarna berättar mer om att det här är en viloplats för framstående personligheter, bland annat kyrkoherde, föreståndare och andra med koppling till Danvikens Hospital.

Hans J försökte identifiera personen bakom ett av namnen på de många korsen: J: S: af Rolén (1794 – 1848). Någon har hört av sig och tipsat om att det kan vara justiterådet Johan Samuel af Rolén, ledamot i Sveriges högsta domstol.

>> Läs Hans J:s artikel om ödekyrkogården

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: