20 november: Nätverksmöte inför samråd för att bevara skogen Trolldalen

20 november kl 12:00 till 13:30 är du välkommen till matcaféet Finnboda Slip intill Fogia. Dels för att fira att Nacka kommun har tagit bort ett planerat bostadskvarter från skogen Trolldalen. Dels för att samordna vårt engagemang inför samrådet för Henriksdal i slutet av november eller början av december.

Karta med dagens begyggelse och natur i Henriksdal, Trolldalen, Finnboda och Henriksborg
Karta med dagens bebyggelse och natur i Henriksdal, Trolldalen, Finnboda och Henriksborg

Politikerna ändrade i planförslaget

9 november hade Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun ett sammanträde politikerna behandlade planprogrammet för 1.900 bostäder, bilvägar, skolor och fritidsanläggningar runt Henriksdalsberget, i skogen Trolldalen, vänster och höger om Kvarnholmsvägen mellan Henriksdalsberget och Henriksborg samt området mellan Finnboda, Danvikshem och Kvarnholmsvägen.

Karta som visar bebyggelse och natur år 2030 i Henriksdal, Trolldalen, Finnboda och Henriksborg
Karta som visar bebyggelse och natur år 2030 i Henriksdal, Trolldalen, Finnboda och Henriksborg

Protokollet från mötet kommer i mitten av den här veckan. Så vi vet inte hur diskussionerna gick och vem som engagerade sig för att bevara skogen Trolldalen. Men ordföranden Cathrin Bergenstråhle (m) avslöjade iaf att ett kvarter (numrerat med “3” nedanför) ska tas bort från planprogrammet så att det står kvar mer sammanhängande natur.

Ett kvarter (märkt med "3") blev borttaget från planerna att bygga i skogen Trolldalen i Nacka
Ett kvarter (märkt med “3”) blev borttaget från planerna att bygga i skogen Trolldalen i Nacka

Samråd i november eller december

Därmed blir det klart att Nacka kommun kommer i slutet av januari 2017 hålla ett samråd där kommunen presenterar planprogrammet officiellt för oss och bjuder in till att komma med synpunkter under upp till 6 veckor därefter.

Jag kommer att informera här på bloggen, i social media och i mitt nyhetsbrev om datumet för samrådet och hur man lämnar in synpunkter.

Nätverksmöte 20 november

Det är viktigt att du kommer till nätverksmötet för att både lära dig mer om kommunens planer och varför vi vill skydda skogen Trolldalen, och för att träffa andra engagerade grannar, ta en god fika och smida planer tillsammans. Agenda för mötet är:

  1. Presentationsrunda
  2. Kort presentation av planprogrammet för Henriksdal med fokus på skogen Trolldalen
  3. Diskussion om hur vi kan engagera oss (t.ex. grannmöte, deltagande i samråd, kontakt med politiker, kontakt med media, aktivering av bostadsrättsföreningar, synpunkter efter samrådet etc.)
  4. Beslut om hur vi engagerar oss och vem i rundan som skulle kunna hjälpa till med vilken del.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: