Ur försvunna biblioteket: Kulturmiljöprogram för Nacka

Veckans bok: Kulturmiljöprogram för Nacka. I väntan på att löftet om ett bibliotek på Kvarnholmen, Finnboda eller Henriksdal uppfylls, kommer jag varje vecka att presentera en bok om västra Sicklaön ur min egen samling.

Både Kvarnholmen och Henriksdalsringen hade tidigare egna bibliotek. När nya stadsdelen på Kvarnholmen marknadsfördes av KUAB och Nacka kommun lovade man ett nytt bibliotek på Kvarnis.

Recension: Kulturmiljöprogram för Nacka

Kulturmiljöprogram för Nacka gavs ut 2011 av en projektgrupp inom Nacka kommun bestående av Johan Aspfors (kommunantikvarie), Sven Andersson (översiktsplanerare), Anna Hörnsten (kulturnämndens expert) m.fl.

Nackas föregående kulturmiljöprogram hade tagits fram 1987 och sedan dess har synen på vad som är kulturhistoriskt intressant förändrats.

Syftet med kulturmiljöprogrammet är att vara ett vägledande kunskapsunderlag för beslut inom fysiska planeringen av miljöer med höga kulturhistoriska värden, inte minst när Nacka förtätas radikalt på Kvarnholmen, Finnberget, Finnboda, Finntorp, Henriksdalsringen och Saltsjöqvarn.

Boken fungerar utmärkt i ett samråd för en detaljplan för att jämföra hur man i detaljplanen resonerade kring kulturmiljövärden och hur det var tänkt i Kulturmiljöprogram för Nacka.

Henriksdalsringen i Kulturmiljöprogram för Nacka
Henriksdalsringen i Kulturmiljöprogram för Nacka

Gediget arbete på 296 sidor

Boken har 296 sidor i liggande A4-format. Sidorna är fyllda med nutida fotografier, kartor, faktarutor och berättande texter.

Boken är indelad i följande kapitel:

 • Inledning
 • Kulturmiljövårdens intressen
 • Kulturmiljöer
  • Gården, torpet och kulturlandskapet
  • Sommarherrgården
  • Sommarnöjen vid farleden
  • Industrimiljöer
  • Villasamhällen vid järnvägen
  • Folkhemmet
  • Rekordåren
 • Farleden som riksintresse
 • Enskilda byggnader

Våra trakter på västra Sicklaön tas upp på många ställen, inte minst i kapitlen Industrimiljöer (Saltsjöqvarn, Kvarnholmen), Folkhemmet (Talliden – Finntorp), Rekordåren (Alphyddan, Henriksdalsberget), Farleden (i stort sett hela vyn från Saltsjön mot Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget, Danvikshem, Henriksdalsringen och Saltsjöqvarn) och Enskilda byggnader (Henriksborg, Gomanhuset, Danvikshem, tjänstemannabostäderna vid Danvikshem, maskinverkstaden och chefsbostaden i Finnboda).

Jag har dock ingen förklaring varför Finnboda och Finnberget behandlas bara ytligt i Kulturmiljöprogram för Nacka. Vad jag däremot märker är att det finns ett stort gap i intentionerna för Farleden i boken och hur det har blivit, exempelvis har all grönska runt Danvikshem mot farleden försvunnit.

Var du kan hitta boken?

Jag köpte då Kulturmiljöprogram för Nacka för 120 kronor på Stockholms Läns Museum i Sickla (museet finns inte kvar). Jag ska ta reda på om boken fortfarande säljs någonstans.

Den finns iaf för läsning och nedladdning på nacka.se som pdf och för utlåning på Libris.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Ur försvunna biblioteket: Kulturmiljöprogram för Nacka”

 1. Välkomna till Vitterhetsakademiens bibliotek att läsa kulturmiljöprogrammet som Konstantinos rekommenderar! Hos oss kan du även låna annan litteratur om Nacka, samt om kulturmiljövård, byggnadsvård och arkeologi i Sverige. Vi är öppna för alla.

  Jag håller tummarna hårt för ett bibliotek på Kvarnholmen – det skulle bli ett hjärta för kultur, bildning och trivsel i vårt område. Tack för ditt arbete Konstantinos!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: