Motsägelsefullt budskap om kollektivtrafiken i Nacka kommuns info

Nacka kommun har på våra pengar bekostat en bilaga i Dagens Nyheter med titeln “Hållbar framtid i Nacka” där man dessutom skryter om stora satsningar på kollektivtrafiken på västra Sicklaön.

Is över Svindersviken, Dramatens och Operans ateljéer syns i bakgrunden
Här kommer vi i framtiden att se Österleden och Svindersviksbron istället.

Det talas om att våra bostadsområden ska förtätas som också stämmer när man ser planerna för Kvarnholmen, Finnboda och Henriksdal. “Men en tätare bebyggelse ställer också höga krav på kollektivtrafiken”, står det som självklar konsekvens i samma stycke i DN-bilagan.

Mer biltrafik

Frågan är varför man då driver politiken om en utbyggnad av bilvägar (Österleden via Finnboda och Henriksdalsberget, samt Svindersviksbron mellan Kvarnholmen och Nacka Forum tvärs genom Ryssbergens urskog)? Samtidigt tillåter man högre hastigheter på Kvarnholmsvägen där trafiken från Danvikstull senare kan smita vidare till Nacka Forum.

Ingen utbyggnad av kollektivtrafiken

Tunnelmynning vid Danvikstull med Danviksbron och kranfot i Norra Hammarbyhamnen
Lite renovering av Danviksbron är hela satsningen på getingsmidjan Danvikstull

Man har också valt att motionera för en dragning av tunnelbanan från Södermalm till Sickla köpkvarter istället för en dragning via exempelvis Danvikstull eller Finnboda. Dessutom har man lobbat för att Tvärbanan ska gå till Sickla köpkvarter och inte till Danvikstull som tidigare förespråkat.

Inte ens direktbussarna till Cityterminalen stannar längre i Henriksdal. Däremot verkar man försöka lösa problemet med den växande befolkningen på Västra Sicklaön med tätare turer på buss 53. Men håller det verkligen i framtiden?

Promenadstråk till Svindersvik

“Även på västra Sicklaön finns det goda förutsättningar att uppleva mer av de värdena genom att skapa promenad- och kommunikationsstråk ner till Svindersviken, Sickla och Järla sjö samt andra fina natur- och kulturmiljöer som finns väldigt nära”, står det på ett annat ställer.

Promenadstråket är mycket populärt. Men man glömmer berätta att när Österleden kommer att gena Svindersvik och Svindersviksbron byggs så får bruset från Värmdöleden ännu mer sällskap av samma form.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Motsägelsefullt budskap om kollektivtrafiken i Nacka kommuns info”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: