Större aspvedbock upptäckt i Trolldalen – tre cm stor insekt

Större aspvedbock är en signalart enligt Skogsstyrelsen, alltså en art som indikerar stora naturvärden. Jag upptäckte den i Trolldalen på gårdagens kvällspromenad.

Större aspvedbock är inte rödlistad, dvs har inte en minskande bestånd, utan är ett tecken på en livsmiljö med höga värden. Det kallas för signalart. Något som Skogsstyrelsen och Nacka kommun tidigare har konstaterat om Trolldalen.

Insektet har dock inte upptäckts i kommunens egna inventeringar inför samrådet för Henriksdalsbacken eftersom kommunen bara påkostade en medelintesiv inventering.

Nästan häften av alla runt 50 värdefulla arter i Trolldalen upptäcktes av mig och andra engagerade boende och naturälskare. Och vi verkar upptäcka nya värdefulla arter hela tiden, som växten klofibbla i början av sommaren.

Rödlistade klofibbla i Trolldalen
Rödlistade klofibbla i Trolldalen

Större aspvedbock trivs i lövskogar

Större aspvedbock trivs bäst i lövskogar och livsnär sig på aspens blad. Den lägger sina ägg i fickor som honan gnagt vid basen av levande, klena till medelgrova aspar. Ett ägg läggs i varje ficka.

Större aspvedbock i Trolldalen

Larverna utvecklas inuti trädet under två till fyra år. Insekter kan också angripa sälg, pil och olika arter av popplar.

Södra delen av Trolldalen har eget mikroklimat, s.k. skånskt klinat med både högre temperaturer och kalkrikare jord. Så här är det mest lövskog och blandskog med både lövträd och tallar.

Större aspvedbock i Trolldalen

Tillhör familjen långhorningar

Sörre aspvedbock är en skalbagge i familjen långhorningar.och släktet Saperda som omfattar 35 arter i världen. I Norden finns det fem arter där en bedöms ha försvunnit.

Skalbaggen blir 20 till 30 millimeter lång. Egentligen är pansaren helt svart men håret ger den en gråblå färg.

Konstantinos Irina – det är jag som skriver!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag driver denna nyhetssajt sedan 2007, är hemma i Saltsjöqvarn och bodde dessförinnan på Henriksdalsringen.

Hösten 2022 fick jag 781 personröster och är nu ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige. Jag kämpar för de lokala frågorna som hamnar i kläm när Nacka fokuserar på tunnelbanan till Sickla & Forum:

1. Bevara naturen runt Svindersviken & förbättra utemiljöer – Trolldalen, Ryssbergen, Svindersberg, östra Kvarnholmen & södra Finnberget borde bli naturreservat, skapa en hundrastgård i Saltsjöqvarn & Finnboda, skapa attraktivare utemiljöer på Kvarnholmen

2. Trygga våra barns framtid – öppna fritidsgård på Kvarnholmen, Finnboda och/eller Sickla, skapa en sommarverksamhet för ungdomar på Henriksdalsringen, säkra skolvägarna vid Kvarnholmsvägen och i Henriksdalsbacken, bygg hemmanära idrottsplatser

3. Öka framkomligheten för alla trafikanter – gör något åt köer, olyckor & fortkörning på Kvarnholmsvägen, ge seniorerna vid Danvikshem en hiss, bygg en gångbro till Sickla, slakta inte buss 402, 55 & 53, fixa cykelvägen längs med Kvarnholmsvägen, öppna upp strandpromenaden i Finnboda

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet & bevara Nackas kulturmiljöer – öppna ett kulturhus och/eller bibliotek på Kvarnholmen, erbjud föreningslivet med billiga lokaler, stötta Café Vy på Henriksdalsringen, riv inte / flytta inte historiska hus, öppna en mötesplats för äldre i Finntorp…

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *