29 maj: Demonstration mot neddragningar på buss 53, 55 och 402

Trafikregionrådet Anton Fendert (Miljöpartiet) har bekräftat att neddragningarna på bussarna 53 & 55 from aug 2024 blir av. 29 maj, kl. 14:00 demonstrerar boende från Nacka och Södermalm utanför Trafiknämnden.

Buss 55 i Saltsjöqvarn mellan Henriksdalsberget och Tanto
Buss 55 i Saltsjöqvarn / Henriksborg

Neddragningarna på buss 53 och 55

På buss 53 (Karolinska institutet – Henriksdalsberget) kommer SL att dra ner antal turer från fyra till tre avgångar i timmen i mellantrafik. På buss 55 (Finnberget – Henriksdalsberget – Tanto) kommer SL att dra ner antal turer från tre till två avgångar i timmen i mellantrafik. Bantade tidtabellen gäller from augusti 2024.

Tidigare gjordes även neddragningar på buss 402 (Nacka Forum – Kvarnholmen – Slussen).

Demonstration 29 maj, kl. 14:00

29 maj har Trafiknämnden i region Stockholm möte igen. Boende från Södermalm och Nacka är välkomna att demonstrera utanför Lindhagensgatan 100 på Kungsholmen.

Vi kommer också bjuda regionpolitikerna att prata med oss. Vi kommer att lämna över en påminnelse om våra krav.

Boende och bostadsrättsföreningar i Tanto, Danviksklippan, Saltsjöqvarn, Finnbodaberget (seniorboendet och brf Finnboda Trädgårdar), Finnboda och Finnberget har tidigare i olika former genomfört namninsamlingar, insändare i lokaltidningar, e-mailaktioner till politikerna i regionen och även två demonstrationer.

Sätt upp affischen för demonstrationen

De boendes krav

Kraven från boende är i stora drag att ”kortsiktigt”:

  • Utöka antalet turer på hela linjen 55, 53 & 402. Absolut inte dra ner ytterligare.
  • Låt alla turer på buss 55 gå till Finnberget.
  • Låt buss 55 stanna vid Slussen / Södermalmstorg mot Tanto och inte på Hornsgatan.
  • Skapa en hållplats för buss 53 vid vägen upp från Kvarnholmsvägen till Henriksdalsbacken så att seniorerna vid Danvikshem kan nyttja den.

Nacka kommun har inte ens bjudits in att tycka till om neddragningen men politikerna var ovanligt eniga över partigränser mot neddragningarna.

Långsiktigt finns en önskan från boende längs med linje 55 att återigen ha en buss till City.

Över 40 seniorer från Nacka och Södermalm demonstrerade utanför Trafiknämnden juni 2023
Över 40 seniorer från Nacka och Södermalm demonstrerade utanför Trafiknämnden juni 2023

Neddragningar på tvivelaktiga grunder

Regionrådet säger att neddragningarna beror på att linjerna nyttjas mindre än före pandemin. ”Det framstår inte som rimligt att ha samma tidtabell som förut”, säger Anton Fendert till Mitt i Stockholm.

I regionen styr för närvarande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i minoritet men har en överenskommelse med Vänsterpartiet.

Men under hela beslutsgången har det framkommit misstankar att det inte är hela sanningen. Bussförarna säger att SL räknar fel, alltså att statistiken inte stämmer pga biljettläsarna ofta har tekniska fel. ”Det är katastrof om SL nu bygger sitt antagande om minskat åkande på dessa biljettblippningar”, säger en chaufför till Mitt i Stockholm.

Att SL plötsligt har slut på pengar trots att priset för månadskortet har höjts kan också bero på att region Stockholm betalar 840 miljoner i ”onödan” till bussbolaget Keolis eftersom man har gjort en kortsiktig, direktupphandling av busstrafiken i bl.a. Nacka-Värmdö.

Nätverket för buss 55 på möte hos brf Tanto med deltagare från Saltsjöqvarn, Finnbodaberget, Danviksklippan, Tanto och Hästhagen
Nätverket för buss 55 på möte hos brf Tanto med deltagare från Saltsjöqvarn, Finnbodaberget, Danviksklippan, Tanto och Hästhagen

Konstantinos Irina – det är jag som skriver!

Konstantinos Irina kandiderar för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige
Konstantinos Irina

Jag driver denna nyhetssajt sedan 2007, är hemma i Saltsjöqvarn och bodde dessförinnan på Henriksdalsringen.

Hösten 2022 fick jag 781 personröster och är nu ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige. Jag kämpar för de lokala frågorna som hamnar i kläm när Nacka fokuserar på tunnelbanan till Sickla & Forum:

1. Bevara naturen runt Svindersviken & förbättra utemiljöer – Trolldalen, Ryssbergen, Svindersberg, östra Kvarnholmen & södra Finnberget borde bli naturreservat, skapa en hundrastgård i Saltsjöqvarn & Finnboda, skapa attraktivare utemiljöer på Kvarnholmen

2. Trygga våra barns framtid – öppna fritidsgård på Kvarnholmen, Finnboda och/eller Sickla, skapa en sommarverksamhet för ungdomar på Henriksdalsringen, säkra skolvägarna vid Kvarnholmsvägen och i Henriksdalsbacken, bygg hemmanära idrottsplatser

3. Öka framkomligheten för alla trafikanter – gör något åt köer, olyckor & fortkörning på Kvarnholmsvägen, ge seniorerna vid Danvikshem en hiss, bygg en gångbro till Sickla, slakta inte buss 402, 55 & 53, fixa cykelvägen längs med Kvarnholmsvägen, öppna upp strandpromenaden i Finnboda

4. Stötta lokala kultur- och föreningslivet & bevara Nackas kulturmiljöer – öppna ett kulturhus och/eller bibliotek på Kvarnholmen, erbjud föreningslivet med billiga lokaler, stötta Café Vy på Henriksdalsringen, riv inte / flytta inte historiska hus, öppna en mötesplats för äldre i Finntorp…